Lijst Home‎ > ‎

Peuterboeken over een vrolijke muis, Vinnie en zijn vriendje Flos en het jaar rond met Fiep Westendorp

Geplaatst 4 feb. 2019 04:32 door susan *   [ 4 feb. 2019 04:33 bijgewerkt ]

Pauline Baartmans maakte tien verhaaltjes op rijm over Muis en zijn beer. Baartmans tekent Muis al jaren, eerst op het schoolbord bij haar moeder in de klas en vervolgens op Facebook. Daar moest wel een boekje van komen.
    Thuis bij Muis is in alle opzichten een fijn peuterboek. De tekeningen zijn kostelijk, de tekst op rijm leest lekker voor en de onderwerpen van de verhaaltjes sluiten goed aan bij de belangstelling van twee-tot driejarigen. Zo gaat Muis koekjes bakken, naar buiten in de regen, verstoppertje spelen, een    fietstochtje maken, in bad en naar bed.
    Tekst en tekeningen vertellen samen het verhaal. Het taalgebruik is helder, losjes en hier en daar verfraaid met klankrijke woorden als ‘klisseklassen’ en ‘stimpestampen’. De tekeningen zijn toegankelijk en prettig zacht van kleur zonder zoet te worden. Muis is echt een schatje en Baartmans weet zijn gezichtsuitdrukkingen goed weer te geven. Soms kijkt Muis beteuterd of verschrikt, maar meestal lacht hij want het is een optimistisch type. De tekeningen staan tegen een witte achtergrond en dat maakt het ‘lezen’ van de tekeningen voor peuters makkelijk, zij zijn immers nog niet gewend om veel informatie in een keer te verwerken.

Thuis bij Muis
Pauline Baartmans

Holland, 2018     €14,95

                

Eerder besprak ik op kinderboekenpraatjes Het voorleesboek voor kleuters over Vinnie en Flos. Voor wat jongere kinderen verschenen er twee kartonboekjes met Vinnie en Flos in de hoofdrol. Een boekje gaat over het huis waar Vinnie en Flos wonen, het andere boekje gaat over hun familie. 
    In het familieboek blijken de familieleden van Vinnie en Flos veel overeenkomsten te hebben, ze hebben alle twee onder andere een hippe oma, een sportieve tante, een zorgzame vader en een ondeugend nichtje. Op de tekeningen zien we links de familieleden van Vinnie en rechts die van Flos. Op de rechterpagina staat ook de tekst, korte vierregelige versjes.
    Ook in het boekje Huis lopen de avonturen van Vinnie en Flos parallel, zo kunnen ze alle twee niet bij de bel, lopen ze gezamenlijk met vieze voeten het huis binnen en slapen ze in hetzelfde bed. Peuters zullen de bladzijden over de wc zeker leuk vinden, dat is tenslotte een belangrijke ‘kamer’ in een peuterleven. We zien dat Vinnie al op de wc zit en Flos nog op het potje.
Nergens wordt uitgelegd wie of wat Flos is. Daar zullen de meeste peuters geen probleem mee hebben, het is alleen verwarrend als blijkt dat Flossen soms andere gewoontes hebben, zoals hun voorkeur voor het eten van boeken en sokken.
    De vrolijke kleurrijke tekeningen van Natascha Stenvert zullen peuters aanspreken. Het allerleukst zijn de tekeningen van de familie Flos, vooral die waar de snelle opa van Flos met zijn haren in de wind zo het boek lijkt uit te sprinten.

Vinnie & Flos Huis en Vinnie en Flos Familie
Marte Jongbloed (tekst) en Natascha Stenvert (illustraties)

Luitingh-Sijthoff, 2019     € 7,99 per deel

De tijdloze tekeningen van Fiep Westendorp blijven gelukkig hun weg naar de (jonge) lezer vinden. In het kartonboekje Het jaar rond met Fiep wordt de kijker niet alleen getrakteerd op de heerlijke tekeningen van Westendorp, er zijn ook heel spannende flapjes toegevoegd. Dat begint al op de kaft waar met een wieltje zowel vogels in de sneeuw (met een sjaaltje om) als een stralende zon tevoorschijn gedraaid kunnen worden.
    In het boek worden de seizoenen gevolgd, van winter tot winter. De vaak inventieve flapjes zijn stevig, die zijn gemaakt om vaak te gebruiken. Er kan van alles tevoorschijn getoverd worden. Zo kun je het grasveld waar de bollen geplant zijn wegtrekken en vast zien hoe mooi het bloemenveld zal worden en je kunt in de herfst de appels van de bomen laten vallen. Erg leuk is ook het flapje van drie jongens die rustig zitten de vissen tot er eentje beet heeft.

Het jaar rond met Fiep
Fiep Westendorp 
Volt, 2018     € 15,99