Lijst Home‎ > ‎

Pieter de papegaaiduiker - Petr Horáček

Geplaatst 21 jan. 2013 01:46 door susan *   [ 21 jan. 2013 01:47 bijgewerkt ]

Papegaaiduikers zijn mooie vogels met hun zwart/witte verenpak en hun kleurige snavels. Wie veel geluk heeft ziet er misschien een als wintergast aan de kust. Deze kleurrijke vogel is de hoofdpersoon in het prentenboek Pieter de papegaaiduiker. 

Pieter heeft een ´beste vriend´: Pim. Hij maakt een hoop lawaai en hij maakt Pieter altijd aan het lachen. Op een dag steekt er een storm op en Pieter spoelt weg. Hij heeft geluk, want hij strandt op een grote vriendelijke walvis. De walvis gaat Pieter helpen zijn vriend Pim terug te vinden, maar dat is niet zo makkelijk. Pieter vertelt de walvis zo goed mogelijk wie ze zoeken: een vogel die grappig en lawaaiig is, zwarte en witte veren heeft en een kleurige snavel. De walvis brengt Pieter drie keer naar de verkeerde vogel. Pieter wordt daar heel verdrietig van.
Op een dag zien de walvis en Pieter een paar piepkleine eilandjes en wie komt daar aangevlogen? ´Het is zwart en wit, met een kleurige snavel. Het is grappig en lawaaiig...`Eindelijk snapt de walvis naar welke vogel ze op zoek waren. 

Een zoektocht waarin goede aanwijzingen tot foute conclusies leiden is een geliefd thema in prentenboeken. Het wordt in dit boek mooi uitgewerkt. De lezer kan op de illustraties zien dat de walvis goed heeft geluisterd, maar dat de juiste vogel toch niet gevonden wordt.
Petr Horáček, geboren in Praag en woonachtig in Engeland, heeft het verhaal prachtig geïllustreerd. De lezer moet bij aanvang heel goed kijken om de verschillen te ontdekken tussen Pieter en Pim, want papegaaiduikers zijn moeilijk uit elkaar te houden. We zien de vogels in hun natuurlijke omgeving: op de rotsen en in de zee. De walvis is voor sommige pagina´s te groot, dan zien we slechts zijn rug, of zijn kop. Het kleurgebruik van Horáček is bijzonder mooi. Hij gebruikt verschillende technieken om de dieren en hun omgeving weer te geven. Het geheel oogt natuurlijk.
De tekst is summier. Het beschrijft wat er gebeurt en de gesprekken tussen de walvis en Pieter. Tegen het einde van het verhaal gaat de emotie een rol spelen als Pieter ´heel verdrietig´ is. Dat is ook goed te zien: kleine Pieter zit verloren en verlaten op de enorme walvisrug. 

Pieter de papegaaiduiker kreeg een plaatsje in de prentenboeken Toptien van de Nationale Voorleesdagen van 2013. Dit prachtig geïllustreerde avontuur van de zoektocht van Pieter naar zijn beste vriend verdient deze eer.

Pieter de papegaaiduiker
Petr Horáček 

De Vier Windstreken, 2012     € 13,95