Lijst Home‎ > ‎

Podkin Eenoor - Kieran Larwood

Geplaatst 12 apr. 2017 05:11 door susan *   [ 12 apr. 2017 05:16 bijgewerkt ]

In de tijd dat dit verhaal speelt zijn konijnen niet langer kleine bange wezens die in slordige burchten wonen. De dieren lopen nu rechtop en hun burchten zijn ondergrondse steden met markthallen, tempels, bibliotheken en keukens. Het Groothof is het middelpunt van iedere burcht, daar komen de konijnen samen om te eten en verhalen te vertellen.
Op Bramenavond, als de kleine konijnen in spanning wachten wat het Midwinterkonijn de volgende dag zal brengen, klopt een bard aan de deur. Hij is welkom en al snel bedelen de konijnenkinderen om een verhaal. De bard besluit het ware verhaal van Podkin Eenoor vertellen, de roverskoning met het magische mes.
Het verhaal van Podkin begint ook op Bramenavond, zestig jaar geleden. Podkin is dan acht zomers oud en hij heeft zijn beide oren nog. Zijn vader is stamhoofd en ooit zal Podkin deze taak overnemen. Dat is nog ver weg en het jonge konijn is er niet serieus mee bezig.
Het feest wordt wreed verstoord door een overval van de Goroms, plunderende harteloze konijnen met metalen vachten. Podkin kan met zijn oudere zus Paz en zijn kleine broertje Poek ontsnappen. Een tante drukt Podkin nog snel een pakje in handen en dan staan de kleine konijnen in de ijskoude winternacht. Ze vluchten naar een andere konijnenburcht, maar ook daar zijn ze niet veilig.

De Engelse schrijver Kieran Larwood, onderwijzer op het Engelse Isle of Wight, noemt zijn Podkin-trilogie een kruising tussen Waterschapsheuvel en Game of Thrones. Een gewaagde vergelijking, want de konijnen uit zijn boek zijn nauwelijks konijnen. Ze zien er wel uit als een konijn en ze houden ook van groenten, maar ze denken, handelen en bewegen als mensen. Er wordt gesuggereerd dat deze konijnen afstammen van de konijnen zoals wij die kennen, maar hoe dat precies zit blijft vaag. Het wringt een beetje dat deze geëvolueerde konijnen leven in een maatschappij die sterk lijkt op de dorpsgemeenschappen uit de oude tijd. De vraag dringt zich op waarom de schrijver heeft gekozen voor konijnen als hoofdpersonages in plaats van mensen.
Het verhaal van Podkin Eenoor is een avonturenverhaal waarin de jonge luie Podkin uit zal groeien tot een legendarische held. Podkin is aan het begin van zijn avontuur een kleine jongen die verdriet heeft over de dood van zijn vader en vaak bang is. Met zijn zus en kleine broertje zoekt hij naar een veilige plek. Tijdens hun zoektocht vinden ze vrienden, maar ze worden ook verraden. Langzaam wordt duidelijk voor Podkin (en de lezer) wat er op het spel staat. De balans tussen goed en kwaad is verstoord en het voorwerp dat Podkin in handen geduwd werd speelt een hierin belangrijke rol.
Larwood creëert een nieuwe wereld waarin stamhoofden, krijgers, heksen, goden en godinnen een plek hebben. Regelmatig stapt de schrijver even uit het hoofdverhaal en neemt dan de ruimte om andere verhalen te vertellen die het hoofdverhaal ondersteunen. Soms gebeurt dat door terug te keren naar de vertellende bard in de veilige konijnenburcht en soms vertellen personen uit het hoofdverhaal een belangrijke geschiedenis. Larwood weet op deze manier heden en verleden op een goede manier ineen te vlechten.
Podkins verhaal volgt in grote lijnen de gebaande paden van het genre en verrast daarin niet. Toch is het een fijn spannend, sfeervol en goed geschreven verhaal. De illustraties van de befaamde David Wyatt zijn prachtig en passen goed bij de sfeer. Wyatt illustreerde eerder werk van grootheden als Tolkien en Terry Pratchett.
Als de bard zwijgt en heeft Podkin zijn eerste heldendaad verricht (en is inmiddels een van zijn oren kwijt). Het verhaal is duidelijk nog niet afgelopen, al heeft het boek wel een mooi verrassend slot. In het najaar hoopt Larwood het volgende deel af te hebben.

Podkin Eenoor is een goed geschreven, spannend verhaal over de strijd tussen goed en kwaad. Mensachtige konijnen spelen de hoofdrol in dit avontuur dat voor kenners van het genre onderhoudend is, maar niet zal verrassen.

Podkin Eenoor
Kieran Larwood (vertaald door Sofia Engelsman) 

Gottmer, 2017     € 15,99