Lijst Home‎ > ‎

Poten omhoog!

Geplaatst 1 apr. 2011 04:07 door susan *   [ 4 jun. 2011 04:57 bijgewerkt ]
De leespluim voor de maand april gaat naar Poten omhoog, van Catharina Valckx. De leespluim wordt maandelijks toegekend aan een prentenboek dat ´kwalitatief goed en veelzijdig in gebruik´ is.

Het verhaal gaat over Billy die van zijn vader zo snel mogelijk een gevaarlijke hamsterboef moet worden, net zo´n gemene boef als hij zelf is. Hij verwacht dat Billy niet veel aanleg heeft voor het boevenvak, de hoogste tijd dus om met boevenlessen te beginnen.
Het eerste wat een boef moet leren is andere dieren bang maken. ´En dat gaat zo: je richt je pistool op een dier en roept: “ Poten omhoog!” Met een boevenstem natuurlijk´. Billy wordt erop uit gestuurd om te oefenen, hij moet alleen uitkijken voor de gevaarlijke vos.
Billy probeert eerst een worm bang te maken, maar die heeft geen poten om omhoog steken. Bij de tweede poging probeert Billy een meisjesmuis te imponeren, maar ze is niet onder de indruk en vraagt hem vriendelijk welke poten hij graag opgestoken zou zien.
Het lukt Billy niet andere dieren bang te maken, tot de vos zijn nieuwe vrienden bedreigt. Billy is misschien niet in de wieg gelegd als boef, maar hij zou wel eens eens prima held kunnen zijn.

Catharina Valckx maakte voor dit prentenboek zowel de tekst als de illustraties. Op de illustraties wordt gespeeld met de cliché´s van het Wilde Westen. De professie van vader is direct duidelijk met zijn hoed, masker, riem en pistool. Op tafel staat een schatkist met wat gouden munten en er is een brandkast te zien met een bijl erin. Ook buitenshuis blijkt dat Billy in het Wilde Westen woont: het landschap is kaal en de brandende zon is op een aantal pagina´s duidelijk te zien.
De illustraties zijn niet erg gedetailleerd, maar zeker niet saai. Ze laten zien wat er in de tekst beschreven wordt en benadrukken vooral de emoties. De gezichtsuitdrukkingen zijn bijzonder goed getroffen, vooral aan Billy´s gezicht is van alles af te lezen, hoop, twijfel, plezier en vastberadenheid.

De tekst is goed te volgen voor kleuters en leest prettig voor. De voorlezer staat voor de uitdaging het zinnetje ´poten omhoog´ op passende wijze te laten horen, van zachtjes tot hard, van verlegen tot vol vertrouwen.
De humor van het verhaal sluit aan bij de belevingswereld van kleuters. Een zoon van een boef wordt geen bakker, hij moet natuurlijk ook boef worden, al voelt de kleuter wel dat dit misschien niet helemaal in de haak is. Vanzelfsprekend moeten Billy en zijn vader er als een boef uitzien. Ook de wijze waarop de slachtoffers reageren past binnen de kleuterlogica, natuurlijk kun je geen handen omhoog steken als je ze niet hebt, en de wijze waarop meisjesmuis Trijntje reageert doet denken aan de reactie van een oudere zus op het stoere broertje met zijn speelgoedpistool.

Poten omhoog is een heerlijk voorleesboek met een goed lopende tekst en aantrekkelijke illustraties.

Poten omhoog!
Catharina Valckx
 
Gottmer, 2010     € 12,95