Lijst Home‎ > ‎

Prachtig geillustreerde boeken over de natuur

Geplaatst 6 dec. 2017 03:49 door susan *   [ 6 dec. 2017 03:55 bijgewerkt ]

Informatieve boeken over de natuur en vooral over dieren verschijnen aan de lopende band. Ik koos er drie uit die opvallen door hun prachtige illustraties.
    De Duitse illustrator en kinderboekenschrijver Dieter Braun maakte twee dierenboeken over de dieren die leven op het noordelijk-en zuidelijke halfrond. Een van die boeken, Wilde dieren van het noorden, is nu vertaald. Braun bespreekt in korte teksten enkele wetenswaardigheden over een aantal dieren maar dit boek koop je vooral voor de magnifieke illustraties. Braun heeft een grafische stijl waarmee hij opvallend gedetailleerd de dieren weet weer te geven. Vachtpatronen worden bijvoorbeeld met lichte en donkere vlakken weergeven en sommige worden zelfs teruggebracht tot geografische figuren. Het is knap dat de weergave van de dieren in deze bijzondere stijl nergens schematisch wordt. De dieren zijn soms in hun leefomgeving afgebeeld en ook dat is schitterend gedaan, of het nu een sneeuwlandschap, een bos, de lucht of de woestijn is.

                   
    

Wilde dieren van het noorden
Dieter Braun (illustraties en tekst, vertaald door Silke Bouman)

Fontaine, 2017     €24,94

Page Tsou, woonachtig in Taipei, maakte een wonderschoon compendium over allerlei aspecten van de natuur. Een compendium is een deftig woord voor een overzicht op een bepaald (meestal wetenschappelijk) terrein. De overzichten zijn in dit boek geordend in overtreffende trappen. Daar zijn voor de hand liggende uitwerkingen van, bijvoorbeeld wie is de grootste, de oudste, of de snelste, maar er zijn ook originelere uitwerkingen zoals welk dier het diepst onder de grond leeft of wat het zwaarste noodweer is. In korte teksten wordt uitleg over de thema’s gegeven en natuurlijk zijn er veel lijstjes.
    Maar ook dit boek koop je vooral voor de prachtige illustraties. Het geheel oogt een beetje vintage door het zachte kleurgebruik en de fraaie omlijstingen van de informatie. Op enkele pagina’s worden zelfs wat vlekken gesuggereerd. Tsou tekent de dieren en de natuurfenomenen realistisch, wat prettig is in een informatief boek. De vormgeving is uniek, vooral als Tsou in een enkele illustratie alle informatie samenbrengt. 

 

De hoogste berg, de diepste zee.
Page Tsou (vertaald door Wybrand Scheffer) 
Van Goor, 2017     € 16,99

 

Stefs grote neuzenboek gaat over neuzen, ruiken en geuren in de dierenwereld. Stef is Stef den Ridder die met haar illustraties de hoofdrol opeist. De realistische tekeningen in zachte kleuren zijn schitterend. 
Ik korte blokjes tekst wordt onder andere toegelicht wat de functie van geuren zijn, hoe de dierenneuzen werken en op welke verrassende plaatsen bij sommige dieren de neus te vinden is. Als extraatje kun je zelf castoreum ruiken, een geurstof waarmee bevers hun territorium markeren. 

Stefs grote neuzenboek 
Anneke Groen (tekst) en Stef den Ridder (illustraties) 

KNNV, 2017     € 19,95