Lijst Home‎ > ‎

Prikkeldraad - Derk Visser

Geplaatst 29 jan. 2012 05:18 door susan *   [ 31 okt. 2015 07:26 bijgewerkt ]
Het meisje op de kaft moet hoofdpersoon Chelsea zijn. We zien een ineengedoken mooie meid, in een jurk met blote schouders en opvallende rode schoenen met hoge hak, allemaal elementen uit het verhaal. In Prikkeldraad beschrijft Derk Visser drie weken uit het leven van de vijftienjarige Chelsae. Het leven zit haar niet mee: haar ouders maken ruzie en mooie zus Jewel heeft iets met Duncan Douma, de jongen die Chelsea wil hebben.
Chelsae wordt gevraagd om in de bijna failliete buurtsuper te komen werken en ondanks haar weerzin tegen het werk, ´het is een baantje van niks. Ik vind het een belediging als je daarvoor gevraagd wordt´, doet ze het toch.
De dagelijkse sleur van bier halen, bier drinken en de ruzies wie er deze keer naar de Chinees gaat wordt wreed verstoord als Chelsea haar evenwicht verliest door haar hooggehakte geleende schoenen en onbedoeld haar vader van de trap duwt, hij raakt in coma. Maar het leven gaat echter verder: het werk in de supermarkt, haar pogingen om Duncan te versieren, haar ruzies met Jewel en haar heimwee naar toen alles nog beter was.
Kan Chelsea aan dit leven ontsnappen en loopt die ontsnapping via Mickey Dielemans die in haar een tweede Dusty Springfield ziet en bereidt is alles uit de kast te trekken om haar zangcarrière op gang te brengen?

Derk Visser maakte met zijn twee eerdere boeken al indruk als een auteur die als geen ander de troosteloze wereld van de jeugd aan de rand van de maatschappij kan beschrijven. Dat doet hij in Prikkeldraad weer op indrukwekkende wijze. Visser schrijft geen plat, geen grappig en geen eenzijdig verhaal. Hij schrijft over mensen van vlees en bloed, die heen en weer worden geslingerd tussen treurnis, ontkenning en hoop. In korte veelzeggende zinnen zet Visser dit troosteloze leven neer: ´Je hele leven in deze kleine, rottige winkel. Elke dag hetzelfde liedje. Wat een trieste wereld. Ik ben blij dat ik vandaag niet hoef te werken.´ ´Tegen mij zei hij dat ik zong als een nachtegaal (…). Ze weet niet eens hoe een nachtegaal klinkt of hoe hij eruitziet. Ik ook niet trouwens, want wij hebben hier geen nachtegalen alleen mussen en duiven.´
Hoewel er veel geruzied wordt, er harde woorden vallen en van alles achter elkaars rug gebeurt is ook duidelijk dat de mensen in het verhaal een band met elkaar hebben. Jewel doet, op haar eigen wijze, moeite Chelsea naar huis te krijgen als ze is weggelopen, Chelsea kiest direct de kant van haar zus als de politie voor de deur staat en moeder probeert Chelsea te troosten als de omvang van het incident op de trap duidelijk wordt.
Derk Visser is een auteur die met zijn sobere korte zinnen de lezer aan zich bindt en als geen ander een harde realiteit kan schetsen met mensen waarvan je ondanks alles gaat houden.

Prikkeldraad
Derk Visser
 
Gottmer, 2011     €13,95