Lijst Home‎ > ‎

Prinses Arabella en de reuzentaart - Mylo Freeman

Geplaatst 21 apr. 2014 04:19 door susan *   [ 21 apr. 2014 04:19 bijgewerkt ]

Mylo Freeman, opgeleid aan de Rietveld Academie en de Rijksacademie in Amsterdam, debuteerde in 1997 met het succesvolle prentenboek Potje! Dit boek werd in diverse landen uitgegeven en behoort in Nederland tot de klassiekers. Naast Potje! is Freeman vooral bekend van haar peuterboekjes over het meisje Zaza en haar prentenboeken over Prinses Arabella. Onlangs verscheen het zevende prentenboek over het prinsesje: Prinses Arabella en de reuzentaart.
De Arabellaserie begon in 2006 en het is geen toeval dat prinses Arabella een zwart prinsesje is. Freeman maakte het boek naar aanleiding van een verhaal over een Surinaams meisje dat niet kon geloven dat er ook zwarte prinsessen bestonden, want die zag je immers nooit in een boek. Sindsdien tekent Freeman kinderen uit alle windstreken in haar boeken.

Aan het begin van het verhaal wordt verwezen naar het eerste Prinses Arabellaboek waarin het prinsesje jarig was en een olifant cadeau kreeg. Als Arabella daaraan terugdenkt krijgt ze zin om haar verjaardag nóg een keer te vieren. Dat vinden haar ouders geen goed idee, maar Arabella heeft geluk: Omi,´de liefste oma van het land´, is snel jarig en daarmee is er weer een feestje in het vooruitzicht. Prins Mimoen, prinses Sofie, prinses Ling en prinses Arabella willen ieder de mooiste, grootste en lekkerste taart voor Omi bakken. Als ze aan de slag gaan zien we op de illustraties, zoals we van Freeman gewend zijn, elementen uit verschillende culturen. In de keuken van Mimoen staan oliekannetjes en een tajine en zijn moeder heeft een hoofddoek om. Prinses Sofie wordt geholpen door een kok met een de traditionele witte koksmuts en prinses Ling maakt natuurlijk een taart naar Chinees recept in een keuken waar een Chinese lamp hangt en waar ze geholpen wordt door haar vader, die wel opvallend clichématig wordt afgebeeld met zijn kale hoofd en dunne hangsnor. Prinses Arabella heeft uiteindelijk de grootste taart gemaakt. Maar waar is het prinsesje gebleven?

Freeman gebruikt een uitbundig kleurpalet. Ze plaatst haar illustraties tegen een witte achtergrond en zo ontstaat er toch een rustig beeld. Op de illustraties is goed te zien dat het verhaal zich in koninklijke kringen afspeelt: iedereen daagt een kroontje (ook de huisdieren), er zijn lakeien en wie goed kijkt ziet zelfs dat de verjaardagsolifant nog in de buurt is.
Prinses Arabella en de reuzentaart is een fijn kijk-en voorleesboek voor peuters en kleuters met een eenvoudig verhaal en originele illustraties waarin voor alle kinderen herkenbare dingen te zien zijn en dingen die ze wellicht nog niet kennen. Daarmee geeft het prentenboek een speelse en verrijkende kijk op de wereld.

Prinses Arabella en de reuzentaart
Mylo Freeman 

De Eenhoorn, 2014     € 14,50