Lijst Home‎ > ‎

Prinsessenacademie

Geplaatst 10 nov. 2010 03:30 door susan *
Eerder besteedde ik aandacht aan een boek van Shannon Hale ‘De prinses die alles verloor’. Van deze schrijfster is een tweede boek in het Nederlands verkrijgbaar bij een andere uitgeverij (Clavis) namelijk ‘Prinsessenacademie’. Het boek oogt als een doorsnee meisjesboek en je verwacht dat de prins en heldin elkaar wel zullen krijgen aan het einde. Maar net als in haar andere boek geeft Shannon Hale het verhaal veel meer inhoud.
Het verhaal draait om Miri en de gemeenschap waarin zij woont. Miri woont in een afgelegen gebied op de berg Eksel. Ze is verknocht aan haar vader en zus en verliefd op Peder. De kost wordt in deze streek verdiend met het uithakken van een steensoort genaamd linder.
Het dorp wordt opgeschrikt door de mededeling dat bepaald is dat de prins van het land een meisje van deze plek als vrouw zal kiezen. Maar eerst moeten de meisjes klaargestoomd worden voor deze taak op De Prinsessenacademie die aan de voet van de berg wordt ingericht. Aan het einde van het jaar zal er een bal plaatsvinden en de prins zal dan zijn keuze maken.
Op de prinsessenacademie gaat een wereld voor de meisjes open. Ze leren lezen, omgangsmanieren, diplomatiek handelen, economie. Er is tussen de meisjes sprake van concurrentie, vriendschap, gedeeld verdriet en gemengde dromen. De lessen veranderen de meisjes, zo komen ze erachter dat de linder die uitgehakt wordt veel meer waard is dan ze ervoor krijgen. Het verhaal is spannend, zeker als een groep mannen de meisjes gijzelt. Het heeft ook een sprookjeselement. Het blijkt namelijk mogelijk via het lindergesteente gedachten rond te sturen.
Dit boek is zeker geen roze prinsessenboek, maar een boek over volwassen worden, keuzes maken en je plaats in de wereld vinden. Ik heb het boek met veel plezier in één ruk uitgelezen en hoop dat meer boeken Van Shannon Hale in het Nederlands vertaald gaan worden.
 
Prinsessenacademie
Shannon Hale
 
Clavis, 2008    €19,95