Lijst Home‎ > ‎

Pulletje - Marco Kunst en Henriette Boerendans

Geplaatst 23 apr. 2018 04:48 door susan *   [ 23 apr. 2018 05:00 bijgewerkt ]

Pulletje is echt een prentenboek voor het vroege voorjaar als overal broedende eenden en eendenkuikens te zien zijn. Jonge kinderen weten vaak nog niet hoe het een met het ander samenhangt. Het is ook een wonder dat een vogel op een ei zit, dat daar een schattig kuiken uitkomt dat (als het geluk heeft) uit zal groeien tot zo’n prachtige grote eend. Het verhaal van Pulletje laat zien hoe dat gaat.

Op een dag legt mama eend een ei. ‘ Het is rond en glad en glanzend. Wat zou daarin zitten?’ In het ei zit Pulletje. Ze is nog heel klein.'
Pulletje vindt de wereld in haar ei mooi, ‘zo rond en lekker warm’ en ze heeft ook volop de ruimte. Maar dat verandert als ze groeit, dan is Pulletje een groot kuiken in een klein ei. Pulletje tikt zich een weg naar buiten en ziet een nieuwe wereld: ‘een knus en warm nest.’
    Pulletje blijkt een nieuwsgierig kuiken dat graag de wereld wil onderzoeken. Als het jongste broertje ook uit zijn ei is gekomen mogen de kleine eendjes voor het eerst naar buiten. Pulletje geniet van het water en de warme zon. Ze ontdekt al snel dat de wereld groter is dan de sloot. Pulletje kan bijna niet wachten tot ze groot genoeg is om de wereld verder te kunnen ontdekken. Ze droomt er zelfs van.

Het verhaal sluit goed aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. De thema’s klein zijn, groeien en groot zijn spelen in het verhaal een belangrijke rol en menig kind zal de wens groter te zijn dan je al bent herkennen. 
    Marco Kunst, die boeken voor verschillende leeftijden schrijft, weet voor het jonge lezerspubliek de goede toon te vinden. De tekst is levendig en leest daardoor prettig voor. Kunst schuwt het gebruik van bijvoeglijk naamwoorden niet en geeft het verhaal daarmee een positieve sfeer. Pulletje vindt de wereld mooi, ze dobbert in een warm bad, ze vindt groeien fijn, haar moeder vindt haar lief, blij trekt ze wereld in en haar toekomst ziet er rooskleurig uit want Pulletje wordt net als mama niet te klein en niet te groot en later gaat ze ook een ei leggen dat zo mooi als de hele wereld is. 
    Voor sommige kinderen zal het ingewikkeld zijn dat het boek een verhaal in een verhaal heeft, namelijk de droom van Pulletje. Jonge kinderen weten nog niet zo goed de werkelijkheid van de fantasie te scheiden.

Pulletje is geïllustreerd door Henriette Boerendans, die hier voor het eerst samenwerkt met Marco Kunst. Boerendans maakte ook voor dit boek weer prachtige houtsneden. Haar werk is al verschillende keren bekroond en heeft zijn weg naar diverse museums gevonden.
    Ook in dit boek is haar werk weer een feest om te bekijken: het mooie lijnenspel op de rug van mama eend, de weergave van Pulletje in zijn ei, de speelsheid op de illustratie waarop de kuikentjes het nest verlaten en de subtiele manier waarop te zien is welk deel van de kleine eendjes in het water drijft en welke nog droog zijn. De achtergrondkleuren zijn warm, binnen het nest zijn dat bruintinten, buiten het nest domineren blauw en geel.

Pulletje is een informatief en warm prentenboek dat dicht bij de belevingswereld van peuters en kleuters blijft. De fraaie houtsneden van Henriette Boerendans komen goed tot hun recht in dit prachtige prentenboek. Een heerlijk voorjaarsboek.

Pulletje
Marco Kunst (tekst) en Henriette Boerendans (illustraties)


Gottmer, 2018     € 14,99


Andere prentenboeken van Henriette Boerendans op kinderboekenpraatjes:
Nul is een raar getal