Lijst Home‎ > ‎

Puzemuze of op weg naar Rothko - Wim Hofman

Geplaatst 8 dec. 2014 03:30 door susan *   [ 12 dec. 2014 09:14 bijgewerkt ]

Het werk van Wim Hofman is een van de kroonjuwelen van de Nederlandstalige kinderliteratuur. Hij won met zijn boeken alle belangrijke kinderboekenprijzen, zowel voor zijn teksten als voor zijn illustraties. Vorig jaar kreeg hij nog de Max Velthuijsprijs voor zijn hele oeuvre. Toch is er bedroevend weinig van Hofmans werk in druk. Logisch dat heel kinderboekminnend Nederland opveert bij het verschijnen van een nieuw prentenboek van zijn hand.
Puzemuze of op weg naar Rothko is een prentenboek dat in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag is gemaakt bij de overzichtstentoonstelling van het werk van Amerikaanse schilder Mark Rothko. Het boek gaat over Luuk en Kwastje, twee kinderen die van schilderen houden. Ze schilderen met plezier en zonder beperkingen. Ze trekken er ook op uit om buiten te gaan schilderen. Op een van hun tochten ontmoeten ze Puzemuze die ´zomaar uit de lucht komt vallen´ met haar vliegtuigje. Puzemuze mag alle schilderijen bekijken.´Er zijn mooie bij´ zegt ze.
Luuk en Kwastje fietsen verder en komen ´opeens´ in Onland en daar kun je beter niet komen:`Alles is daar net anders en het is er haast altijd nacht. De grond is er hard. De sneeuw is er zwart. En het is er zo heet dat het bijna koud is. Er is niets dat niet fout is en er is niets dat niet verboden is.´ De Onlanders vernietigen alle tekeningen. Gelukkig komt Puzemuze de kinderen redden. 
Na dit avontuur hebben Luuk en Kwastje geen zin meer om te schilderen:´De zee schilderen gaat toch niet,´zegt Luuk.´En de lucht ook al niet´, zegt Kwastje. Puzemuze is het daar niet mee eens: ´nou, nou´, en ze neemt Luuk en Kwastje mee naar het museum. Voor een schilderij van Rothko gaan de kinderen weer in zichzelf geloven:´Misschien kan het, soms, als je geluk hebt. (...) Je schildert je eigen hemel en je eigen wereld. Of gewoon je eigen kleuren, mooi als muziek´.

De rode draad van het verhaal lijkt de boodschap om je niet te laten beperken als je schildert. Zo mag een zon bijvoorbeeld best groen zijn, want je schept immers je eigen wereld.
Luuk en Kwastje laten hun fantasie aanvankelijk niet intomen, maar na hun ontmoeting met de Onlanders geloven ze er niet meer in. Zo gaat het ook vaak in het echte leven waar kleuters het vermogen zich via tekeningen vrij uit te drukken verliezen en ophouden met tekenen omdat ze de ´echte wereld´ niet op papier krijgen. 
De reis die  Luuk en Kwastje maken is leerzaam, de ontmoetingen die ze hebben dagen hen uit. Hier zien we een van de vertrouwde thema´s in het werk van Hofman: op reis gaan en wijs worden. Ook niet voor de eerste keer waarschuwt hij kinderen voor volwassenen die alle fantasie kunnen doden. In Onland worden de tekeningen van de kinderen afgepakt en verscheurd ´alsof het niks is´. Puzemuze (ook een oude bekende uit het werk van de schrijver) is als representant van de fantasie degene die de kinderen helpt weer in de kracht van de verbeelding te geloven.

Niet alleen voor kinderen is de ontmoeting tussen de kunstenaar Hofman en de kunstenaar Rothko interessant. Hofman houdt zijn eigen schilderstijl in ere, maar daarbinnen brengt hij Rothko´s kunst tot leven. En Hoe! Rothko is een meester in spannende overgangen, zijn kleurvlakken raken elkaar nooit zomaar. Ook Hofman speelt met dit thema en met adembenemend mooie resultaten. Hofman volgt Rothko ook in het spannende spel van de grote kleurvlakken. Deze vlakken die nooit egaal, maar gevuld met leven en ze zetten daarmee de fantasie van de kijker aan het werk. 
Hofman meets Rothko is een geslaagde ontmoeting. Ik hoop dat Hofman voor dit boek zijn derde Gouden penseel krijgt.

Puzemuze of op weg naar Rothko
Wim Hofman 

Leopold, 2014     € 14,99