Lijst Home‎ > ‎

raaf ree, lees je mee - Henriette Boerendans

Geplaatst 13 okt. 2011 01:13 door susan *   [ 13 okt. 2011 01:17 bijgewerkt ]
Raaf, ree, lees je mee?
van Henriette Boerendans is een prentenboek dat mij aanvankelijk op het verkeerde been zette. De eenvoudige woorden en het achterwege laten van hoofdletters in de titel deden mij vermoeden met een avi-leesboek van doen te hebben. Het boek is echter maar gedeeltelijk geschikt voor zelfstandig lezen voor beginners.
In het boek worden 26 inheemse dieren besproken. De naam van het dier staat in grote gekleurde letters boven een korte tekst en de beginnende lezer zal deze woorden snel kunnen ontcijferen.
In de informatieve teksten worden allerlei wetenswaardigheden over de dieren verteld, bijvoorbeeld dat het in een vossenhol een vies zooitje is, dat een egel wel 6000 stekels heeft, dat een koe honderd liter water per dag drinkt en dat een ram een olifantengeheugen heeft. Ook wordt beschreven hoe groot het dier is, en dat gebeurt altijd in vergelijking met een ander dier of een voorwerp. Zo is een pad zo groot als een kiwi, een das iets groter dan een kat en de hondshaai zo groot als een skateboard.

Boerendans heeft het boek geillustreerd met houtsneden, ieder dier is afgebeeld op een aparte bladzijde. Alle dieren zijn direct herkenbaar en levensecht weergegeven, maar het blijft duidelijk zichtbaar dat hier een kunstenares aan het werk is. Vooral het kleurgebruik is bijzonder.
Op een aantal illustraties kun je duidelijk zien dat er met hout gewerkt is, de houtnerf is in de afdruk zichtbaar, andere vlakken heeft Boerendans ´dik´ ingekleurd. Alle nuances tussen een zichtbare houtnerf en een egaal weergegeven kleur heeft Boerendans gebruikt en zo slaagt zij erin prachtige kleurspelingen te tonen. De kleur van het afgebeelde dier blijft dicht bij de realiteit, de raven zijn echt heel zwart en de tekening van de huid van de hondshaai is goed zichtbaar.
Soms is alleen het dier afgebeeld, maar vaker is het dier afgebeeld terwijl het iets doet: wolf jankt tegen de maan, muis drinkt uit een kopje en pad eet een regenworm.

Raaf, ree, lees je mee is een veelzijdig boek. Kinderen kunnen al snel de dierennamen zelf lezen en daarbij naar de illustraties kijken. De informatieve teksten kunnen ze voorlopig nog niet zelf lezen, maar zijn qua inhoud wel afgestemd op een jong lezerspubliek. De grootste aantrekkingskracht van het boek zijn de bijzondere illustraties.

Raaf ree, lees je mee?
Henriette Boerendans
 
Gottmer, 2011     € 14,95