Lijst Home‎ > ‎

Rafelijntje - Pieter Feller

Geplaatst 24 mrt. 2014 05:00 door susan *   [ 24 mrt. 2014 05:04 bijgewerkt ]

Annabelle gaat verhuizen naar een´tehuis voor oude mensen´ en moet haar spullen sorteren. Wat te doen met haar oude pop Rafelijntje die haar moeder breide van de wol van een oude trui? Annabelle besluit de pop weg te doen. Maar Rafelijntje valt uit de vuilniszak:´daar lag ze, alleen, tussen het gras en de bloemen.´ Een hond vindt de pop en neemt haar mee naar het park waar ze in de vijver belandt. Twee waterhoentjes maken een nest op haar buik. In de herfst blaast de wind Rafelijntje alle kanten op en als het winter wordt vriest ze vast in het ijs. In het voorjaar wordt ze uit het water gevist en in de bosjes gegooid. Een kraai pakt een stukje wol van de pop in zijn snavel en vliegt daarmee naar zijn nest. Zo verandert Rafelijntje in een´heel lange wollen draad´. Maar dit is niet het einde. De draad wordt gevonden en opgerold tot een bol wol. En deze bol wol wordt op een dag gevonden door Omabelle. Zij breit voor haar achterkleindochter van de wol een pop die er net zo uitziet als haar eigen pop van vroeger.

Het verhaal van de geliefde knuffel die aan zijn lot wordt overgelaten in de grote boze wereld is niet nieuw. Het verhaal van Rafelijntje doet sterk denken aan het prentenboek over het aapje Monkie die ook in het water belandt en overgeleverd wordt aan de nukken van diverse dieren. Maar het blijft een mooi thema voor een prentenboek.
Pieter Feller, die onder andere de boeken over Kolletje schreef, weet hoe hij een aantrekkelijk verhaal voor kleuters moet schrijven. De tekst heeft een duidelijke structuur met een logische opbouw en laat zich uitstekend voorlezen.
De illustraties zijn gemaakt door Carolien Westermann die debuteert met dit prentenboek. Ze gebruikt warme levendige kleuren en ze heeft een zwierige stijl die veel tot leven brengt. Haar dieren zijn niet realistisch getekend, maar ogen toch vertrouwd. Annabelle is een traditioneel oud vrouwtje met een bloemetjesjurk en een grijze knot. De lezer ziet haar ook als kind afgebeeld, een kind dat te oud lijkt voor een zelfgebreide lappenpop.
Het is fijn dat de avonturen van Rafelijntje niet akelig zijn om te zien. Waar we in het prentenboek Monkie het aapje bijna verscheurd zien worden is de aftakeling van Rafelijntje summier in beeld gebracht, al kijkt ze wel heel treurig. Bijna ongemerkt verzacht Westermann het leed door op veel illustraties een dier af te beelden dat naar de pop kijkt. Deze dieren zijn als het ware haar beschermengeltjes en de voorbodes van een goede afloop.
Tekst en beeld vullen elkaar grotendeels aan, maar niet helemaal. Op de illustraties ligt Rafelijntje helemaal niet op het gras tussen de bloemen en ook lijkt Rafelijntje niet uit één draad en een paar knopen te bestaan. Het is dan ook wonderlijk dat één rode draad tot een pop met blauwe armen en benen leidt die ook nog een geel jurkje aan heeft.

Rafelijntje
Pieter Feller (tekst) en Carolien Westermann (ill) 

Xanten, 2014     € 14,95

Andere boeken van Pieter Feller op kinderboekenpraatjes: