Lijst Home‎ > ‎

Rambamboelie - Mies Bouwman

Geplaatst 8 dec. 2017 03:26 door susan *   [ 8 dec. 2017 03:27 bijgewerkt ]

Veel bekende Nederlanders voelen de behoefte een kinderboek te schrijven. Het is de vraag hoe bekend Mies Bouwman nog is, maar toen ze Rambamboeli schreef in 2002 was ze populair genoeg om haar vertelsels waar haar kinderen en kleinkinderen zo van hadden genoten in diverse televisieprogramma’s te mogen promoten. Nu is Rambamboeli, in tegenstelling tot de meeste prentenboeken van BN’ers, heel geslaagd. Dat is dan ook de reden dat vijftien jaar later de negende druk ervan verschijnt. 

Rambamboelie is een ‘leuk klein hondje’ waar iedereen dol op is. Vooral omdat hij zo grappig blaft. Iedere morgen gaat hij met ‘een mevrouwtje’ wandelen in het park. Als ze mensen tegenkomen vragen die ‘blaf, Rambamboeli, blaf.’ Als het hondje dan ‘waf, waf, waf‘ heeft laten horen lachen de mensen en vinden hem een leuk klein hondje.
En dan komt die rare dag waarop Rambamboelie opeens niet meer kan blaffen, hij maakt het geluid van een kat. Het mevrouwtje rent met Rambamboeli naar de dokter. ‘Potverdriedubbele suikerklonten’ roept de dokter ontsteld en geeft het hondje een pilletje. Terug in het park wachten de mensen Rambamboeli op en vragen of hij beter is, maar als Rambamboelie wil blaffen komt er weer een raar geluid uit zijn keel. Terug naar de dokter dus.

De charme van de tekst zijn de vele speelse herhalingen. Zo maakt Rambamboelie keer op keer het verkeerde dierengeluid, blijft de dokter potverdriedubbele suikerklonten roepen en krijgt het hondje iedere keer een ander medicijn (een pil, een drankje of een prik) om hem beter te maken. Het leest allemaal heel fijn voor.
    Het verhaal wordt niet alleen in woorden verteld. Als Rambamboelie probeert te blaffen laat een tekstwolk met een tekening zien welk dierengeluid er uit zijn mondje komt. Dit nodigt toehoorders van het verhaal al snel uit zich ook te laten horen.
    Het succes van Rambamboelie is mede te danken aan de illustraties van Philip Hopman. Rambamboelie is een adorabel hondje en zijn mevrouwtje een kokette dame. Extra leuk zijn de vele kleurrijke mensen en dieren die ze in het park tegenkomen, waaronder Jubelientje en haar oma en een toevallig passerende ijsbeer.

Rambamboelie is een echte voorleestopper vol heerlijke tekstherhalingen en aantrekkelijk geïllustreerd. Rambamboelie
Mies Bouwman (tekst) en Philip Hopman ( illustraties)


Ploegsma, 2017 (negende druk)      € 13,99