Lijst Home‎ > ‎

Raveleijn

Geplaatst 1 jun. 2011 01:25 door susan *
Raveleijn is een samenwerkingsproject tussen De Efteling en Paul van Loon. Ik vroeg mij af hoe zo´n samenwerking er uit ziet, zo bijvoorbeeld?

Hai Paul, de Efteling hier. Moet je horen we hebben een ideetje. We willen een verhaal, een boek, een t.v.-serie en een spectaculaire nieuwe attractie. Kan jij dat verhaal schrijven?

Hai Paul. We zijn enthousiast over het verhaal. Precies wat we zoeken, een verhaal met een moraal waarin samenwerken en je eigen talenten gebruiken duidelijk naar voren komt. We zijn blij met de herkenbare elementen die aan het Narnia-verhaal doen denken, altijd leuk dat het jongste kind de doorgang naar een sprookjeswereld vindt. Wat een vondst om de kinderen in volwassenen te laten veranderen, dat geeft zoveel mogelijkheden! We gaan dit groots aanpakken.

Hai Paul. Het is gelukt het griezelelement van het verhaal goed naar voren te brengen. De zwarte raven krijgen een prominente rol. Ideetje, zullen we een raaf jouw boek laten onthullen?

Hai Paul. De tv serie wordt geweldig. Meer dan in het boek gaan we de karakters uitwerken. Heb je de muziek al gehoord? Een pakkende melodie die sterk doet denken aan de filmmuziek van Pirates of the Caribbean.

Hai Paul. Nee, dit boek kunnen we niet door Hugo van Look laten illustreren. Het moet groots dit keer. De beelden moeten haarfijn aansluiten bij de Eftelingbeleving. We denken: kleur, versierde letters aan het begin van een hoofdstuk om dat Middeleeuwse riddergevoel te benadrukken, we denken aan ridders op steigerende paarden, wat spectaculaire actiescènes en de afbeeldingen van de kinderen houden we dan wat sullig, dan steekt het lekker af.

Hai Paul. Raveleijn is een succes. De eerste druk van het boek was al snel uitverkocht. De parkshow wordt druk bezocht. Echt geweldig dat je voor ons een weinig origineel ridderverhaal hebt willen schrijven. We hebben genoten van de eigentijdse de dialogen tussen de kinderen, maar een gouden griffel zal je wel niet krijgen voor het boek. Niet van wakker liggen Paul, dit boek gaan wij op de Efteling nog jaren met succes verkopen.

Raveleijn
Paul van Loon

Leopold/Efteling, 2011     € 17,50