Lijst Home‎ > ‎

Ridder Florian maakt vrienden

Geplaatst 23 mrt. 2011 05:07 door susan *   [ 6 mei 2018 02:44 bijgewerkt ]
Ridder Florian staat als een brutale rakker op de kaft: hij trekt een lange neus naar een wonderlijke groepje figuren. Het zijn de nieuwe vrienden die hij bij het dichtslaan van het boek heeft gemaakt.
Ridder Florian is niet zo´n held, dat kunnen we uitgebreid lezen in het eerder uitgegeven boek Ridder Florian uit 2006. Onbekenden treedt hij dan ook met enige terughoudendheid tegemoet en meestal wordt Florian verrast. Zo blijkt Gert van Groenenveld, ´het is een heer met heel veel geld´, veel minder aan tafelmanieren te hechten dan verwacht, ook de reus valt erg mee en is blij met bezoek: ´Hé, wat leuk!´ brult hij ik bak net een pannenkoek´. Florian is bang voor spoken en heel verbaasd als spook Sjoerdje, ook geen held, begint te gillen en´nog een uur staat te rillen ´brrr, een mens! Verzucht hij dan. Om je dood te schrikken, man´. Ridder Florian ontdekt dat dwergen, ´niet te vertrouwen, lomp en onbehouwen´ heel aardig kunnen zijn en zelfs een jachtpartij met Hertog Han van Spangen loopt goed af voor Florian de Bange.

De opmerkelijke nieuwe vrienden van Florian heeft Philip Hopman in zijn kenmerkende losse stijl en pastelachtig kleurgebruik getekend. Ridder Florian is nog een jongetje, hij ziet er uit als een prins met een veertje op zijn hoed, een wapperende mantel, stoere laarzen en hij heeft natuurlijk een zwaard. Hoe klein Florian is en hoe groot de reus maakt Hopman goed zichtbaar, de reus past nauwelijks op de bladzijde. Als we de illustratie zien van kasteel Krakestein dan begrijpt de lezer direct dat Florian in een spookkasteel is, want het is er donker, het bliksemt en zien we nou beelden, mensen, of ...
Hopman is sterk in het weergeven van gezichtuitdrukkingen, die heel divers zijn. Angst en twijfel zijn af te lezen van het gezicht van Ridder Florian, maar ook plezier, spijt en moed zet Hopman geloofwaardig neer.
Er is veel te zien op de illustraties die de tekst ondersteunen en onderstrepen. Als uit de tekst het vermoeden groeit dat een zekere heer ´behangen met juwelen en met goud´ kwade bedoelingen heeft is hij groot en intimiderend getekend. Florian troeft de heer af met een list die in de tekst niet helemaal wordt uitgelegd. Op de illustratie ziet de lezer duidelijk hoe slim Florian de zaak heeft aangepakt.

De tekst op rijm is leuk om voor te lezen, al moet de voorlezer wel bij de les blijven. Eenvoudig eindrijm kan plots veranderen in doorlopend rijm en ook het ritme kent wisselingen. Het taalgebruik is losjes en eigentijds, zo is Florian ´geen killer´, is de reus ´allenig´ en mag het spookje ´blijven pitten´. Een enkele keer wordt de begrijpelijkheid opgeofferd aan het rijm: ´samen zingen ze een liedje ´spoken noem elkaar geen mietje´

Ridder Florian maakt vrienden is een grappig voorleesboek waar veel kleuters én voorlezers plezier aan zullen beleven.

Ridder Florian maakt vrienden
Marjet Huiberts (tekst) en Philip Hopman (ill)
 
Gottmer, 2011    €14,95