Lijst Home‎ > ‎

Ridder zonder hart - Cornelia Funke

Geplaatst 22 sep. 2012 05:39 door susan *

De elfjarige Jon wordt door zijn moeder naar een prestigieuze Engelse kostschool in Salisbury gestuurd. Hij is niet van plan het daar naar zijn zin te hebben, want hij is weg gestuurd om plaatst te maken voor ´de Baardaap´, de nieuwe vriend van zijn moeder. Heimwee blijkt niet zijn grootste probleem als er op een nacht vier spookruiters onder zijn raam verschijnen. De geesten achtervolgen Jon ook overdag en hij is de enige die ze kan zien. Er is één meisje dat hem serieus neem, zijn klasgenoot Ella. Zij weet veel over geesten omdat haar oma een kenner is. Oma Zelda en Ella weten waar Jon hulp kan vinden: bij een dode ridder.

Cornelia Funke (1958) heeft inmiddels al meer dan veertig kinder-en jeugdboeken geschreven waarvan er miljoenen over de hele wereld zijn verkocht. Ze kreeg in Nederland twee keer een Zilveren Griffel. De van oorsprong Duitse schrijfster woont in Los Angeles.
Ridder zonder hart ademt in alles een Engelse sfeer. Dat is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de gekozen setting: de omgeving van Salisbury. Het boek speelt zich af op plaatsen die echt bestaan en Funke verwerkt in haar verhaal bestaande historische personen.
Ze heeft een spannend verhaal geschreven, gevuld met bijzondere personen: geesten met nobele en snode plannen, een oma omringd door padden, een eigenwijs meisje met een bijzondere oom en een hoofdpersoon die zich geloofwaardig door de meest ongeloofwaardige gebeurtenissen slaat. Funke weidt hier en daar wat lang uit, maar ze maakt dat ruimschoots goed door humor en spanning in evenwicht te houden.

In de Nederlandse uitgave zijn helaas niet de oorspronkelijke illustraties van Friedrich Hechelmann opgenomen, die de sfeer van het boek zo prachtig weergeven. (klik hier om een indruk te krijgen). Het boek is hier zonder illustraties uitgegeven.

Ridder zonder hart
Cornelia Funke Querido, 2012      € 14,95