Lijst Home‎ > ‎

Robbies songboek - Tineke Honingh

Geplaatst 15 jan. 2016 01:55 door susan *   [ 15 jan. 2016 01:58 bijgewerkt ]

Robbie is de dertienjarige zoon van twee beroemde vaders. Dat is niet altijd leuk. In de brugklas denken ze dat hij kapsones heeft en daarom vindt Robbie geen aansluiting bij zijn klasgenoten. Ook is het voor hem moeilijk zijn eigen muzikale talent te ontwikkelen in de schaduw van zijn vaders die beide gitarist zijn. Met name vader Bart heeft uitgesproken ideeën over de wijze waarop Robbie zijn talent moet ontwikkelen en aan de man brengen. Daarom meldt hij zijn zoon aan voor het televisieprogramma De Talentshow. Robbie vindt dit vreselijk.
Toch bereidt hij zich voor op zijn auditie en dat doet hij met De Neus, een oude radio-dj en zijn grote vriend. Toevallig is hij ook de opa van klasgenoot Doris, een pittige meid die haar mening niet onder stoelen of banken steekt en niet erg aardig voor Robbie is.
Robbie zingt een eigen liedje tijdens de auditie en het is een groot succes, zeker als bekend wordt dat hij ´de zoon van´ is. Vader Bart neemt opnieuw de touwtjes in handen, maar Robbie wil zijn eigen weg gaan.

Het boek heeft alle ingrediënten die we doorgaans in het meidenboekengenre vinden, maar deze keer met een jongen in de hoofdrol. Zo overwint Robbie obstakels en ziet uiteindelijk zijn liefste wens vervult en hij wordt verliefd op de minst voor de hand liggende persoon. En alles loopt goed af.
Stilistisch is het verhaal niet verrassend, maar debutante Tineke Honingh heeft wel een vlotte pen en het boek leest lekker weg. Het verhaal bestaat uit drie delen (ervoor, erop en erna) en om onduidelijke redenen komen de hoofdstuktitels letterlijk terug in de tekst en zijn dan onderstreept. De titel van het boek verwijst naar Robbies boekje waarin hij zijn ideeën voor songteksten opschrijft. Een aantal van deze aantekeningen staan ook in het boek, deze bijvoorbeeld: ´Zonder jouw ogen om me heen/Luister ik naar mij alleen/Doe ik alles goed/Niet dat ik iets moet´.
Robbie´s songboek is een typisch puberverhaal dat Robbies strijd om zich los te maken van zijn ouders beschrijft. Dat gaat natuurlijk met conflicten gepaard, maar Robbie komt er wel uit met zijn vaders. De nukkige Doris, die natuurlijk zijn vriendin wordt, heeft het moeilijker. Gelukkig kan ze rekenen op de steun van haar opa en later ook op die van Robbie. Naast de puberperikelen worden er ook enkele aantekeningen geplaatst bij het fenomeen van de televisietalentenjachten.
Robbies songboek is een lekkere weglezer voor pubers die van muziek houden. Het is wel de vraag of de oranje romantische omslag ook jongens zal verleiden dit boek te openen.

Robbies songboek
Tineke Honingh 

Veltman, 2015     € 14,99