Lijst Home‎ > ‎

Rond vierkant vierkant rond - Ted van Lieshout

Geplaatst 18 mrt. 2016 05:35 door susan *   [ 18 mrt. 2016 05:36 bijgewerkt ]

In december 2015 werd Ted van Lieshout zestig jaar. Dat was een goede reden om een bijzonder boek uit te geven. Van Lieshout besloot deze jubileumuitgave te koppelen aan zijn wens afscheid te nemen van het beeldsonnet.
Het eerste wat aan het boek opvalt is de magnifieke vormgeving, bijvoorbeeld de speelse kaft waar woord en beeld zo prachtig samenkomen. In het boek zijn de gedichten en beeldsonnetten zo naast elkaar geplaatst dat bekende sonnetten weer als nieuw lijken. De mooie afwisseling van woord en beeld en de uitgekiende typografie maken het geheel compleet.
In Rond vierkant vierkant rond heeft het beeldsonnet een prominente plaats. Bijna alle beeldsonnetten die Van Lieshout maakte staan in het boek, aangevuld met beeldsonnetten en beeldgedichten van anderen die zich lieten inspireren door Van Lieshouts werk. Van Lieshout legt de lezer uit wat een sonnet is en hoe hij op het idee kwam van het vaste tekstschema een beeldschema te maken. Daarbij valt op dat hij een aspect van het sonnet lijkt te negeren, het is namelijk gebruikelijk dat na acht regels een inhoudsverandering plaats vindt, de zogenaamde chute of volta. In de verantwoording die aan het einde van het boek is opgenomen zegt Van Lieshout daar het volgende over:´Eigenlijk hoort in een sonnet na de eerste acht regels een verandering plaats te vinden, maar dat vind ik in beeldsonnetten niet zo mooi.´ Toch staat er een beeldsonnet in het boek waar hij wel een volta in heeft verwerkt: het Eiersonnet. 
De ondertitel van het boek,´De beeldsonnetten´, doet vermoeden dat er uitsluitend beeldsonnetten in staan, maar dat is niet het geval. In het boek zijn ook gewone gedichten opgenomen en een aantal zogenaamde blokgedichten. Blokgedichten zijn korte verhalen die zonder inspringingen en alinea´s worden opgeschreven en er dus uitzien als een blok. Van Lieshout introduceerde deze vorm in zijn boek Driedelig paard.
Het derde element in het boek is een cursus ´toveren met taal´. Met een groot aantal goed gekozen voorbeelden legt hij uit welke rijmschema´s er in poëzie worden gebruikt, hoe de keuze van een enkel woord de inhoud kan beïnvloeden en hoe belangrijk het metrum voor een gedicht is.

Rond vierkant vierkant rond is een boek dat je direct wilt hebben en houden. Deze ode aan de magie van taal en beeld gun je ieder kind en iedere volwassene die nog wat van dat speelse kind in zich heeft.

Ted van Lieshout kreeg in februari 2016 voor Rond vierkant vierkant rond een nominatie voor de Woutertje Pieterse Prijs. De jury zegt over het boek:´ Van Lieshout verzamelt, herneemt en herwerkt zodat verrassende expressievormen, betekenissen en toonaarden ontstaan. In eenvoudige termen en met vernuft. Een nieuwe bouwsteen die bijdraagt aan een totaalconcept dat opnieuw en opnieuw peilt naar de essentie van poëzie.´

Rond vierkant vierkant rond
Ted van Lieshout 

Leopold, 2015     € 19,99