Lijst Home‎ > ‎

Roodkapje was een toffe meid

Geplaatst 30 jun. 2011 01:50 door susan *
Marjet Huiberts houdt van rijmende teksten, dat hebben we onder andere kunnen lezen in haar prentenboeken over Aadje Piraatje en Ridder Florian en in de liedjes die ze schrijft voor de theaterprogramma´s van Frank Groothof en voor Sesamstraat.
Vorig jaar won ze een zilveren griffel voor Aadje Piraatje en ook dit jaar valt ze in de prijzen met het boek Roodkapje was een toffe meid.

Als argeloze lezer zet de tekst van het boek je voor een raadsel, de tekst rijmt maar je krijg maar moeilijk grip op het rijmschema, de tekst laat zich dan ook moeilijk lezen. De woorden en het rijm komen tot leven als je de bijgesloten cd op zet. Benaïssa Linger rapt een en ander schijnbaar moeiteloos aan elkaar.
Het ritme en het rijm zijn niet geschreven voor beginnende rappers: na een inleidend deel volgt een aantal korte zinnen die allemaal rijmen: ´Zo liep Roodkapje relaxed door het bos. Ze plukte bloemen in het mos en ze zong erop los. Toen kwam er een wolf die zie: I´m the boss. Jij loopt fout, ach gos. Hij was sluw als een vos´.Vervolgens veranderen rijm en ritme weer voor de afsluitende tekst. Benaïssa rapt het moeiteloos aan elkaar en is daarbij uitstekend te verstaan.

Het zijn niet zomaar navertellingen van bekende sprookjes, het gaat hier om zogenaamde ´stoere´ sprookjes, sprookjes met een twist: Roodkapje wordt gered door een Turk die haar direct ten huwelijk vraagt en de wolf moet het bruidsmeisje zijn, Sneeuwwitje bakt na haar ontwaken een appeltaart voor de prins, maar ze wil hem niet trouwen omdat hij smakt, de moeder van de zeven geitjes rekent zelf met de wolf af en maakt van zijn vacht voor alle geitjes een jas en Assepoester valt niet voor de prins met ´billen als pompoenen´ zij wil liever met de fee gaan zoenen.

Het boek is geïllustreerd door Wendy Panders die hiervoor een Vlag en Wimpel kreeg. Ieder sprookje wordt opgeluisterd door drie paginagrote illustraties en in de tekst zijn tussen de woorden kleine tekeningen geplaatst. Als je de tekst meeleest met de cd gaat de humor hiervan pas goed leven, zeker in combinatie met de kleine geluidsgrapjes die verwerkt zijn in de gesproken tekst op de cd. Zo staat het woord ´dwergen´ in zeven rode puntmutsen en als Sneeuwwitje door het bos dwaalt, dan dwalen de woorden ook tussen de bomen.
Op de paginagrote illustraties geeft Panders haar eigen kijk op de traditionele sprookjeswereld: we zien Roodkapje met haar Turk op een grote bruidstaart zitten, Sneeuwwitje hangt, in eigentijdse kleding, de dwergen in hun onderbroek aan de waslijn en bij Doornroosje zien we een koene ridder met een roos tussen de tanden zich een weg banen naar zijn lief, terwijl een grijnzende helikopterpiloot haar al heeft gewekt.

Dit bijzondere sprookjesboek is leuk voor kinderen die uit de sprookjesleeftijd zijn en de humor kunnen begrijpen van deze afwijkende bewerkingen. Zonder de cd komt de tekst niet uit de verf, slechts een enkele (voor)lezer zal deze tekst recht kunnen doen.

Roodkapje was een toffe meid is een originele uitgave die zich niet makkelijk in een categorie laat plaatsen.

Roodkapje was een toffe meid
Marjet Huiberts (tekst), Wendy Panders (ill) en Benaïssa Linger (rap)
 
Gottmer, 2010     € 17,95