Lijst Home‎ > ‎

Rosie en Moussa voor altijd - Michael De Cock

Geplaatst 17 mrt. 2017 04:33 door susan *   [ 17 mrt. 2017 04:35 bijgewerkt ]

Rosie verhuist op een dag van de ene kant van de stad naar de andere kant. Ze gaat met haar moeder in een grauw flatgebouw wonen. Net als Rosie denkt dat ze in haar nieuwe omgeving nooit vrienden gaat maken is daar Moussa. Hij woont in de flat boven haar. Het klikt tussen de kinderen en al snel worden ze de beste vrienden. Natuurlijk wil Moussa weten waar Rosies vader is, maar het duurt even voor Rosie daar meer over wil vertellen. Dat gebeurt pas als Rosies vader contact met haar zoekt. Zonder dat haar moeder het weet gaat ze haar vader bezoeken, samen met Moussa. Natuurlijk komt het uit. Haar moeder heeft het er moeilijk mee, maar accepteert dat Rosie regelmatig contact met haar vader heeft.
    Op een dag trekt oom Ibrahim tijdelijk bij Moussa’s familie in. Iedereen is op de man gesteld. Maar hij is een man zonder papieren en wil zijn familie niet al te lang tot last zijn. Als hij, tot groot verdriet van Rosie en Moussa, vertrekt gebeurt er iets onverwachts en oom Ibrahim blijft nog even in de buurt.
Rosie heeft door de gebeurtenissen rond haar ouders een weinig rooskleurig beeld van de liefde. Ze vraagt zich af of het waar is wat haar moeder beweert, dat de liefde je hart in duizend stukjes kan breken. Zullen haar vader en moeder ooit weer normaal met elkaar kunnen omgaan? En wat moet Rosie antwoorden op het briefje van Moussa waarin hij bekent dat hij denkt verliefd op haar te zijn?

Rosie en Moussa voor altijd van Michael De Cock en Judith Vanistendael is een bundeling van de vier boeken die tussen 2010 en 2014 over het duo verschenen. De boeken waren succesvol, ze werden bekroond, vertaald en bewerkt tot een toneelstuk. Er is zelfs een film in de maak waarvan de opnames deze zomer beginnen en die in het voorjaar van 2018 verwacht wordt.
Het schrijftalent van Michael De Cock is al vaak bejubeld. In de Rosa en Moussa-boeken schrijft hij in een sobere stijl waarin met weinig woorden veel gezegd wordt. Veel wat ongezegd blijft laat Vanistendael zien in de illustraties: emoties, de omgeving en ook gebeurtenissen. Het boek past dan ook goed in huidige boekenmode van weinig tekst en veel tekeningen. Maar in tegenstelling tot veel van deze populaire boeken wordt hier in mooie taal een relevant verhaal verteld. Een verhaal over liefde en vriendschap in een schijnbaar grauwe flat in Brussel waar kinderen met verschillende achtergronden elkaars beste vriend zijn.
De bundeling van de vier boeken is een gouden greep. De boeken sluiten naadloos op elkaar aan en het verhaal komt beter uit de verf nu alles in boek samen komt.

Rosie en Moussa voor altijd is een verhaal over vriendschap en liefde gesitueerd in een schijnbaar grauwe flat in Brussel. De Cock schrijft mooi en laat daarbij veel ongezegd. Vanistendael vult de gaten op met haar speelse losse tekeningen. Rosie en Moussa is een boek dat een plaatsje naast de Polleke-boeken van Guus Kuijer verdient.

Rosie en Moussa voor altijd
Michael De Cock (tekst) en Judith Vanistendael (illustraties)


Querido, 2017     € 17,50 Eerder besproken op kinderboekenpraatjes:
Rosie en Moussa
De brief van papa

Andere boeken van Michael De Cock op kinderboekenpraatjes: 
Morgen is een ander land
Veldslag om een hart