Lijst Home‎ > ‎

Rotmoevie - Marian De Smet

Geplaatst 19 jan. 2013 04:04 door susan *   [ 15 jun. 2013 05:45 bijgewerkt ]

´Ik weet niet meer wanneer ik besliste bij haar te blijven. Meteen al? Omdat ze toch nergens heen ging. 

Of misschien ging het wel vanzelf en had het met beslissen niks te maken.´ 


Aan het woord is Eppo, door zijn ouders de wereld in gestuurd op ontdekkingsreis en als lifter belandt in de auto bij Tabby. Beiden gaan door een moeilijke periode in hun leven. Eppo rouwt om het verlies van zijn pleegbroer Maarten en Tabby vlucht ergens van weg.
De lezer volgt hun roadtrip en wordt onder andere deelgenoot van de slechte rijstijl van Tabby, de hitte, de overnachtingsplekken, de maaltijden en de moeizame conversatie. In flashbacks vertelt Eppo wat er vooraf ging aan zijn trip. Uiteindelijk blijken verleden en heden niet te scheiden. 

Marian de Smet heeft het verhaal van Eppo mooi vermengd met het verhaal van de reis door het zonovergoten Frankrijk. Tijdens de reis is er steeds iets dat de herinneringen van Eppo aan Maarten triggert en in flashbacks wordt de lezer daar deelgenoot van gemaakt. Eppo houdt van zijn ´grote broer´ die zijn spaarpot plundert, scheten laat, vals speelt en hem een sigaret aanbiedt. Stoere Maarten die bij Eppo zacht als peperkoek wordt. De liefde tussen de jongens is groot. Subtiel geeft de schrijfster aan dat die liefde ook fysiek beleefd wordt.
Tijdens de beschreven reis door Frankrijk verandert de relatie tussen Tabby en Eppo. De vragen aan elkaar worden directer, ze worden vertrouwelijker, maar ook harder naar elkaar. Parallel daaraan loopt Eppo´s verhaal. Eppo heeft niet alleen mooie herinneringen aan Maarten. De relatie met hem was vlak voor zijn dood niet goed, ze zijn met ruzie uit elkaar gegaan. 
De schoonheid van het boek zit in de wijze waarop de herinneringen beschreven worden. De Smet weet de spanning goed vast te houden: de geschiedenis van Eppo en zijn pleegbroer wordt stukje bij beetje ingekleurd en vermengd met het verdriet en de wanhoop van de verteller. De problemen van Tabby komen minder uitgebreid naar voren, omdat we haar alleen leren kennen door de ogen van Eppo, die overigens haar karakter treffend weet neer te zetten. 

Marian de Smet heeft na haar succesvolle roman Geen bereik uit 2011 weer een spannend, goed geschreven en ontroerend boek afgeleverd. 

Rotmoevie
Marian De Smet 

Moon, 2012     € 16,95