Lijst Home‎ > ‎

Saeculum - Ursula Poznanski

Geplaatst 30 jan. 2013 03:25 door susan *

De twintigjarige Bastian maakt via zijn nieuwe vriendin Sandra kennis met de wonderlijke wereld van het larpen, ´live-action-role-playing´. Zij is lid van de groep Saeculum die op het punt staat diep in het bos een 14e eeuws rollenspel te gaan spelen. Hij wordt uitgenodigd mee te doen. 

Bij aankomst in het bos blijkt de gekozen plek een rol te spelen in een plaatselijke legende, het is de plek waar een gruwelijke broedermoord heeft plaatsgevonden. De waarzegster uit de groep dringt er op aan deze plek snel te verlaten: een van de vermoorde broers zal toeslaan en zij zullen dat niet overleven. De andere deelnemers aan het spel denken dat het wel mee zal vallen tot er vreemde en angstaanjagende dingen gebeuren: er verdwijnen mensen, het eten bederft en er worden geheimzinnige boodschappen gevonden. 

Aanvankelijk staat Bastian centraal in het verhaal, een student medicijnen die hard werkt en probeert los te komen van zijn autoritaire vader. Naarmate het verhaal vordert geeft de schrijfster ook andere personages het woord, vooral de achttienjarige Iris gaat een belangrijke rol spelen. Zij brengt een spanning verhogend element in als duidelijk wordt waarom ze altijd achterom kijkt.
Poznanski neemt de tijd om de leden van de Saeculumgroep te introduceren. De schrijfster slaagt er in om ieder personage een eigen kleur te geven. Deze gelaagde personages heeft ze nodig om de spanning in het verhaal vast te houden. De leden van Saeculum reageren namelijk verschillend op de oplopende spanning: wie gelooft in de legende en wie niet en wie is bereid ´offers´ te brengen en wie blijft nuchter reageren? 
Het is Poznanski weer gelukt een spannende pageturner te schrijven waar, evenals in haar debuutroman Erebos, de vraag centraal staat hoe ver mensen bereid zijn te gaan om hun doelen te bereiken of hun angsten te onderdrukken. Soms gaat het verhaal langs de rand van het geloofwaardige, bijvoorbeeld als na diverse rampen de deelnemers niet terugkeren naar het basiskamp, al was het maar om Bastians bril op te halen. 

Saeculum 
Ursula Poznanski 

Lemniscaat, 2012     € 19,95