Lijst Home‎ > ‎

Schatje en Scheetje

Geplaatst 12 feb. 2011 08:56 door susan *   [ 14 feb. 2012 02:42 bijgewerkt ]
´In de diepe, donkerste, droevigste kerker van Katta Kombe zaten eens twee boeven, Schatje en Scheetje. Ze hadden elkaars hart gestolen´


We zien Schatje, een volslanke dame, en haar grote liefde de lange broodmagere Scheetje in een sombere gevangenis. Ze hebben ieder één blauwe sok aan, want ze hebben niet alleen elkaars hart gestolen, maar ook een paar blauwe sokken bij de sokkensuper.
Schatje vindt het uitzicht in de cel maar niks en Scheetje regelt de oplossing: hij wringt zich door het raam, gaat op zoek naar zee en zon, knipt deze uit en neemt het prachtige uitzicht mee naar de cel. En Scheetje laat het daar niet bij, hij regelt ook een sterrenhemel, een vijvertje en een appelboom. Schatje en Scheetje zijn erg gelukkig in hun cel. En dan slaat het noodlot toe: ze worden vrijgelaten.

Van Lieshout en Van Os maken mooie zinnen die zich goed laten voorlezen. Na de poëtische openingszinnen volgt een dialoog: ´Wat een geluk dat we elkaar hebben´ zei Scheetje. ´lang niet slecht´, zei Schatje, ´maar het uitzicht hier is niks.´´Regel ik voor jou Scheetje´. Wat een prachtig taalspel, een mooie dialoog, een grappige tegenstelling tussen ´slecht´en ´schatje´ en een hoofdpersoon met de naam Scheetje, dat doet het altijd goed bij kleuters.

Het verhaal wordt niet alleen door middel van de tekst vertelt, ook de tekeningen zijn aan het woord. Scheetje gaat op weg naar zee en zon en op de illustratie zien we waar dat toe leidt, hij scheurt de ondergaande zon en een stukje van de zee uit en neemt die mee naar de cel, er blijft een witte plek achter.
Wat er met die witte plek gebeurt zien we ook. Toevallig staat er een haas te schilderen in het landschap, misschien is hij wel de paashaas, en de haas vult de witte plekken op met zijn creatieve schilderkunst.
Er zijn kleine details en grapjes in de tekeningen te ontdekken, zo hebben Schat en Scheetje ieder één blauwe sok aan, die hadden ze immers gestolen uit de sokkensuper. De cel wordt mede bewoond door twee ratten die het duidelijk erg gezellig vinden bij het liefdespaar.
Dat Schatje en Scheetje van elkaar houden straalt van de pagina´s af, als ze samen zijn vliegen er altijd wel wat hartjes in het rond.

De illustraties geven een clichébeeld van een gevangenis: de gevangenis is een kasteel, alle gevangen dragen een streepjespak en de gevangen krijgen water en brood te eten. Naast deze cliché´s staat de onconventionele kijk op de misdaad: Schatje en Scheetje willen dolgraag in de gevangenis blijven en zorgen er dan ook voor dat ze zo snel mogelijk terug kunnen keren, over recidive doen de auteurs niet moeilijk.

De humor dat Scheetje in en uit de gevangenis kan gaan en uit de omgeving wegknipt wat hij kan gebruiken spreekt kleuters aan. Het is leuk om de kleuters te laten meedenken wat Schatje en Scheetje nu moeten gaan doen als ze worden vrijgelaten, ik heb al veel originele oplossingen voor dit probleem gehoord!

Schatje en Scheetje
Elle van Lieshout en Erik van Os (tekst) & Mies van Hout (ill)

Lemniscaat, 2008 € 13,95