Lijst Home‎ > ‎

Seizoenen - Blexbolex

Geplaatst 20 sep. 2011 02:17 door susan *   [ 29 sep. 2011 04:48 bijgewerkt ]
De Zilveren Penseel voor Seizoenen van Blexbolex is geen verrassende bekroning. Blexbolex, achter deze naam gaat de Franse illustrator Bernard Granger schuil, mag zich de maker van het ´mooiste boek ter wereld´ noemen, tenminste volgens een jury op de Leipziger Buchmesse in 2009, die zijn boek Allemaal mensen bekroonde.
In Seizoenen zien we zijn kenmerkende stijl terug. Blexbolex plaatst ook in dit boek twee illustraties naast elkaar die een onderling verband hebben. Soms is dat verband direct duidelijk, meestal is het een doordenkertje. Zo staat ´een teleurstelling´ tegenover ´genot´, ´hulst´ tegenover ´een mandarijn´ en ´vuurvliegjes´ tegenover ´een wens´.
Blexbolex´ stijl wordt gekenmerkt door grove silhouetten. De afbeeldingen worden vaak (mede) gevormd door uitsparingen waardoor de achtergrond onderdeel wordt van het afgebeelde. De meeste afbeeldingen hebben weinig details, uitzonderingen daargelaten.
Het meest opvallend is het kleurgebruik, Blexbolex werkt met een bescheiden kleurpalet dat gedomineerd wordt door pasteltinten.

Zoals de titel van het boek aangeeft draait het om de seizoenen. Het boek begint met vier illustraties die een impressie geven van de jaargetijden en dan volgen reeksen illustraties die de seizoenen volgen. Boven de illustraties staat altijd een titel, soms geeft die weer wat de lezer ziet ´een bloemknop´, ´een zwempartij´ en soms is het een gemoedsgesteldheid,´een teleurstelling´ of ´plezier´.

Het werk van Blexbolex is door zijn veelvuldig gebruik van associaties en bijzondere vormgeving verassend en origineel.
nb Dit boek kreeg op 28 september 2011 de Gouden Penseel.

Seizoenen
Blexbolex
 
Clavis, 2010     € 19,95