Lijst Home‎ > ‎

Sinterklaas - Charlotte Dematons

Geplaatst 10 nov. 2011 00:02 door susan *   [ 10 nov. 2011 10:03 bijgewerkt ]
Charlotte Dematons is een van de mensen die het prentenboek zonder tekst populair heeft gemaakt. Na haar succesvolle prentenboek De gele ballon verscheen in 2007 Sinterklaas. Het boek veroverde het land al snel en kreeg in 2008 de gouden penseel. Dit jaar gaat het 100.000e exemplaar over de toonbank.

Sinterklaas is een groot uitgegeven boek en laat in gedetailleerde tekeningen het leven van Sinterklaas zien, in Spanje en in Nederland.
Op de eerste pagina zien we zonnig Spanje, in een hoekje is de beroemde kerk uit Barcelona te zien, en Sinterklaas maakt een ritje op zijn schimmel in de tuin van zijn landgoed.
Op de volgende pagina wordt echt duidelijk dat we kijken naar het Spaanse kasteel van Sint. Naast het kasteel ligt een hofje voor bejaarde pieten en daarnaast is de pietenschool gevestigd, op het schoolplein wordt geoefend in dak- en schoorsteenklimmen.
De illustraties in het boek laten verder alle kamers in het kasteel van Sinterklaas zien, het pakhuis, de bakkerij en de voorraadkamers. Verder zien we een dwarsdoorsnede van de pakjesboot, het vertrek van de stoomboot en alle belevenissen van de Sint in Nederland. Een illustratie die je niet direct verwacht is die waar de hulpsinterklazen komen solliciteren. We kunnen zo al zien dat enkele niet geschikt zijn.

Op alle illustraties zijn leuke en originele dingen te vinden en het is verleidelijk om ze te beschrijven.  Dat doe ik toch maar niet, want dat kan wel eens heel lang gaan duren. Overigens zijn niet alle tekeningen volgepropt met details. Als de boot op zee is, wordt het grootste gedeelte van de pagina gevuld met zee en op pakjesavond overheerst de nacht, alleen het familietafereel is verlicht.
Dit originele kijkboek mag in geen enkel gezin ontbreken, het geeft gegarandeerd plezier voor jaren.
 
Sinterklaas
Charlotte Dematons
 
Lemniscaat, 2007  € 14,95