Lijst Home‎ > ‎

Sinterklaas slaat een jaartje over - Susanna Wiersma

Geplaatst 17 nov. 2013 05:01 door susan *   [ 17 nov. 2013 05:01 bijgewerkt ]

Sinterklaas ligt in het zwembad te dobberen in het warme Spanje en zucht: ´Nog even, dan was het weer december. Weer die verre zeereis. Weer dat geglibber over de daken. Weer die ellenlange gedichten.´ Hij moet er even niet aan denken. Sinterklaas besluit een jaartje over te slaan. Nu begrijpt hij wel dat dit niet zomaar kan. Hij verzint allerlei smoesjes: hij weet niet waar het Grote Boek is en ook zijn paard is nergens te vinden. Op de illustraties is te zien dat Sinterklaas liegt. Hij verstopt het Grote Boek en schildert zebrastrepen op zijn paard.
De Pieten zijn onverbiddelijk en zij slepen Sinterklaas naar de stoomboot. Maar de Sint ontsnapt. Hij heeft er echt geen zin in en besluit zelfs zijn baard af te knippen. Nog net op tijd weet een Zwarte Piet dat te voorkomen met een brief van Noortje. Noortje vraagt waarom Sinterklaas haar al jaren het verkeerde cadeau geeft:´wordt u soms een beetje vergeetachtig?’ Daarmee raakt Noortje een gevoelige snaar. Natuurlijk is Sinterklaas niet vergeetachtig ´dat is iets voor oude mensen´. Als een dolle gaat hij aan het werk: de stoomboot kan niet snel genoeg varen, Sint dicht aan één stuk door en zelfs onder de douche bestudeert hij het Grote Boek. Maar als het tijd is om Noortje haar cadeau te brengen gaat er toch nog wat mis.

Susanna Wiersma gebruikt korte zinnen die in combinatie met de illustraties het verhaal vertellen. De kleurige illustraties vol heerlijke details van Linde Faas zijn geweldig. Ze vertellen een belangrijk deel van het verhaal: als Sinterklaas verklaart een jaartje over te slaan verstopt hij zich onder zijn bed, de lezer ziet dat Sinterklaas zelf het Grote Boek verstopt en zijn paard vermomt. Als Sinterklaas Noortje niet kan vinden heeft de lezer haar al lang gezien.
De humor waar het boek op drijft is geen humor voor jonge kinderen. Het ene zeggen en het andere doen begrijpen ze nog niet. Ook het willen ontduiken van verantwoordelijkheden en verveelt raken van lang hetzelfde doen zijn geen thema´s waarmee kleuters zich makkelijk kunnen identificeren. Het open einde, waar Sinterklaas vergeten is waar Noortje woont, zullen kleuters niet erg waarderen.
Sinterklaas slaat een jaartje over is een prentenboek dat het risico loopt vooral door de volwassen voorlezers gewaardeerd te worden. Zij zullen hun jonge toehoorders bij de hand moeten nemen om de humor van het verhaal toegankelijk te maken.

Sinterklaas slaat een jaartje over
Susanna Wiersma & Linde Faas 

Lemniscaat, 2013     € 13,95