Lijst Home‎ > ‎

Sinterklaas zonder baard - Sanne de Bakker

Geplaatst 13 nov. 2015 03:13 door susan *   [ 13 nov. 2015 03:14 bijgewerkt ]

Vlak voor Sinterklaas naar Nederland vertrekt besluit hij zijn baard af te scheren. De pieten zijn het er niet mee eens, maar Sint zet door. Hij is tevreden over het resultaat en besluit ook maar meteen zijn lange haren af te knippen en voortaan een broek en een trui aan te trekken. Hoofdpiet is woedend:´Sint! Dit kan toch niet? Wat zou ú zeggen als wij ons allemaal wit schminkten?´ Sint steekt streng zijn wijsvinger omhoog.´Dat kan niet. Dan zien de mensen niet het verschil tussen de Pieten en de Nederlandse mensen. Jullie blijven zwart.´
Sinterklaas vertrouwt erop dat de kinderen in Nederland hem wel zullen herkennen, maar hij komt bedrogen uit. Ondertussen onderzoekt Hoofdpiet waarom Sinterklaas zijn baard heeft afgeschoren.

Het idee dat Sinterklaas zonder zijn vaste outfit niet herkend wordt is vaker beschreven, maar het blijft een leuk thema. Zeker in dit boek waar de illustraties van Mark Janssen de metamorfose van de Sint prachtig in beeld brengen. Zijn kale kin en korte haren maken hem jaren jonger en duidelijk onherkenbaar. De uiteindelijke oplossing van het probleem geeft een
leuke knipoog naar het feit dat Sinterklaas best een nepbaard kan hebben of een sleetse mijter.
Kinderen zullen zich herkennen in de Zwarte Pieten. Sinterklaas heeft een vaderlijke relatie met hen. Meestal is hij redelijk en aardig, maar híj bepaalt wat er gebeurt. Als de Pieten niet luisteren krijgen ze geen pepernoten in hun vla. Maar het zijn wel de Pieten die gelijk krijgen en voor de oplossing zorgen.
Opvallend is dat de schrijfster zich niets van de Zwarte Pieten discussie lijkt aan te trekken, ze lijkt zelfs wat te provoceren door de duidelijke uitspraak van Sinterklaas dat de Pieten zwart blijven, de Hoofdpiet aan zijn oorringen te laten friemelen en later in het verhaal zijn wijsvinger tegen zijn dikke rode lippen te laten houden. Ook de genderdiscussie krijgt een veeg uit de pan als Sinterklaas nadrukkelijk de opdracht geeft de cadeautjes voor de meisjes in roze papier te verpakken en die voor de jongens in blauw.

Sinterklaas zonder baard
Sanne de Bakker (tekst) en Mark Janssen (illustraties) 

Kluitman, 2015     € 12,50