Lijst Home‎ > ‎

Sint gaat op gym - Bette Westera

Geplaatst 24 nov. 2013 03:23 door susan *   [ 24 nov. 2013 03:26 bijgewerkt ]

Het duurt nog heel lang voor Sinterklaas weer bijna jarig is en de goedheiligman verveelt zich. In Spanje is het heet en ontzettend saai.´Sinterklaas doet niks, Sinterklaas wil niks en Sinterklaas heeft nergens zin in´. Dat is slecht voor zijn humeur en de pieten besluiten in te grijpen: Sinterklaas ´moet ergens op´. Hij boft, op woensdagmiddag is nog plaats op judo en Sinterklaas mag meteen komen. Maar de sport ligt hem niet. Ook voetbal, bejaardengymnastiek en ballet zijn niets voor hem. Paardrijden is natuurlijk zijn sport. Sinterklaas kan al stapvoets rijden, maar nu leert hij ook draven, galopperen en springen. Vast van plan zijn nieuwe vaardigheden in Nederland goed te gebruiken springt Sinterklaas met zijn paard van de boot, galoppeert door de straten en springt over obstakels. Dat kan niet goed gaan.

Sinterklaas is in dit boek geen eerbiedwaardige heilige bisschop, maar een bejaarde man die niet op zijn voordeligst wordt afgebeeld. Net als menig kind mag hij allerlei sporten uitproberen en net als menig ouder mopperen de pieten over de kosten.
Het verhaal wordt in woord en beeld erg grappig verteld. De tekst van Bette Westera zit vol grapjes: Sinterklaas struikelt over zijn baard tijdens het voetballen, hij raakt in de knoop tijdens het gymmen en hij haakt af bij ballet als hij een stervende zwaan moet verbeelden:´Ik wil helemaal niet sterven. Ik wil jarig worden´. De sprankelende tekst leest heerlijk voor.
Gouden Penseel winnares Sylvia Weve is helemaal los gegaan om Sinterklaas tijdens zijn sportieve (wan)prestaties in beeld te brengen: hij hangt lamlendig op een divan in de Spaanse zon, hij stuntelt in zijn ondergoed aan de ringen en hij ziet er potsierlijk uit in zijn tutu. Natuurlijk staan ook de pieten afgebeeld: pakjespiet met een strik op zijn buik, klauterpiet bungelend aan een touw en zeurpiet knipt nog even een pietenveer bij op een muts van een collega. Dat het Sinterklaasjournaal hoe langer hoe meer het beeld van het sinterklaasfeest bepaalt zien we niet alleen aan de vertrouwde pietennamen, maar ook aan Diewertje Blok die een rolletje in het verhaal speelt.

Sint gaat op gym
Bette Westera (tekst) en Sylvia Weve (ill)


Gottmer, 2013     € 13,95

Ander boeken van Bette Westera en Sylvia Weve op kinderboekenpraatjes: