Lijst Home‎ > ‎

Sofie en de pinguïns

Geplaatst 3 sep. 2010 12:11 door susan *   [ 7 sep. 2010 03:31 bijgewerkt ]

Het boek Sofie en de pinguïns van schrijver Edward van de Vendel is een van de kerntitels voor de komende Kinderboekenweek en dat is goed te zien. Het thema van de Kinderboekenweek is ´beeldtaal in kinderboeken´ en dit boek puilt uit van het beeldmateriaal.
Het verhaal gaat over de achtjarige Sofie. Als haar vader en moeder in het buitenland zijn valt ze van de trap en breekt haar arm. Gelukkig heeft ze een geweldige oppas, Donny, die haar snel naar het ziekenhuis brengt. Na de valpartij moet Sofie nog een dagje thuisblijven en Donny haalt een film over pinguïns uit de videotheek. Sofie is onder de indruk van de film en vanaf dat moment zijn pinguïns haar lievelingsdieren.
Als Sofie weer wat opgeknapt is neem Donny haar mee naar een circus waar ook pinguïns optreden. Maar als Sofie het optreden van de pinguïns ziet wordt ze woedend, de pinguïns worden belachelijk gemaakt. Ze besluit er wat aan te doen en midden in de nacht gaat Sofie over tot actie.
Naast het verhaal over Sofie zijn er allerlei ´weetjes´ over pinguïns in het boek opgenomen. In gekleurde kaders worden ´de gekste bijzonderheden over pinguïns, die toch echt waar zijn´ vermeld.
Het verhaal over Sofie is uitbundig geïllustreerd door Floor de Goede. Er zijn gekleurde tekeningen, zwart/wit tekeningen, stripjes, beelden uit de film en dit alles in verschillende formaten.
In het boek is ook een fotostrip opgenomen. In vier plaatjes wordt verteld over papapinguïn die met zijn kind de wereld rondreist. Er is een dun lijntje met het verhaal over Sofie waarin een liedje voorkomt over een papapinguïn die op reis wil gaan. De stripjes zijn gemaakt door Ype en Willem.
Edward van de Vendel heeft een vrolijk verhaal geschreven in een vlotte vertellende stijl. Het hoofdverhaal is een prima voorleesverhaal, maar kan ook goed zelf worden gelezen. Het is een ´vol´ boek dat naast het verhaal over Sofie uitstapjes maakt naar een liedje, uitgebreid verhaalt over de film ´March of the penguins´, een fotostrip heeft en kaders met extra informatie. De diversiteit zal sommige kinderen bijzonder aanspreken en andere kinderen wellicht verwarren. Als kerntitel is het geslaagd omdat het laat zien hoe beeld en tekst op verschillende manieren samen kunnen komen. Een origineel boek en een ´must have´ voor iedere pinguïnliefhebber!

Sofie en de pinguïns
Edward van de Vendel (tekst)

Floor de Goede (illustraties), Ype en Willem (fotostrips)

Querido, 2010    €14,95