Lijst Home‎ > ‎

Sokkenthee en chocola

Geplaatst 3 mrt. 2011 03:43 door susan *   [ 3 mrt. 2011 03:52 bijgewerkt ]
´een zomer die nog helemaal moest beginnen. Een zomer met niets erin, behalve een uitnodiging van mevrouw De Vries: ´Kom gerust nog eens langs.´Maar ze wilde niet naar mevrouw De Vries, met haar oudesokkenthee en haar oudemensenmeubels´


Wieske wil leuke buren met kinderen om mee te spelen. Ze is net verhuisd en de enige buur die ze aantreft is een oudere dame, mevrouw De Vries. Ze biedt Wieske een kopje thee en haar vriendschap aan, maar dat is niet wat Wieske wil. Ze besluit zelf het heft in handen te nemen en het leegstaande buurhuis te huren. Haar vader is rijk genoeg om niet te merken dat zijn creditkaart wordt gebruikt. Maar het valt niet mee om als tienjarige een huis te huren en vervolgens nog een leuk gezin te vinden.

De vlotte pen van Mariken Jongman brengt de hoofdpersonen makkelijk tot leven. De doortastende en optimistische Wieske wordt snel in het hart gesloten. Jongman beschrijft de relatie met haar vader op een mooie subtiele manier. Het is duidelijk dat ze veel van elkaar houden, maar de dood van Wieskes moeder drukt nog zwaar.
Mevrouw De Vries is van het type: ik ben een keurige dame totdat… Jongman beschrijft prachtig hoe deze ´mevrouwerig mevrouw´ toch heel anders kan zijn dan het lijkt als ze tijdens de thee opmerkt dat ze graag een moord zou willen plegen.
Wieske en haar vader verzamelen ´mooie nieuwe woorden´ en Jongman verwerkt daar een groot aantal van in de tekst: frokkelen, vergrobbeld en megamietisch komen uiteindelijk in de woordenschatkist terecht.
Jongman schrijft in korte zinnen en schuwt het gebruik van beeldspraak en grapjes tussendoor niet. Dit kan vermakelijk zijn, maar enige terughoudendheid had de tekst goed gedaan.

Het verhaal is geïllustreerd door Heleen Brulot, een keuze die Jongman zorgvuldig heeft gemaakt en die goed uitpakt. Op de gekleurde illustraties zien we onder andere de overvolle huiskamer van Mevrouw De Vries, het lege huis en de dikke kat van de oppas. Brulot weet uitstekend stemmingen in haar illustraties mee te geven: Wieske op haar nieuwe fiets straalt een en al geluk uit, tijdens de cursus ´koken met chocolade´ spat de chocolade bijna het boek uit en heel subtiel wordt de moordlust van mevrouw De Vries weergegeven als we roze oude-dames pantoffels zien met vervaarlijk grijnzende tronies.
Het is jammer dat het katje op de kaft op een aapje lijkt, maar verder zijn de illustraties een feestje.

Sokkenthee en chocola
Mariken Jongman
 
Lemniscaat, 2011     € 13,95