Lijst Home‎ > ‎

Soms laat ik je even achter - Daan Remmerts de Vries

Geplaatst 14 feb. 2015 05:38 door susan *   [ 25 jun. 2015 05:46 bijgewerkt ]

In het prentenboek Soms laat ik je even achter is een meisje aan het woord. Zij biecht de lezer op dat zij soms haar knuffelbeer´zomaar, in z´n eentje´ ergens laat liggen. Dan doet ze net of ze haar beer vergeet. ´Alles voelt dan of het leeg is... En mijn beer, die mist me´. ´Beer wordt angstig dan. Want soms, soms vindt-ie indianenberen!´ 
Het meisje laat het niet te lang duren. ´Een beetje bang is goed. Een beetje bang is leuk. Want daarna...daarna vind ik beer weer terug! Dan zijn we blij. Dan zijn we zo blij als we nog nooit zijn geweest. Dan zeggen we tegen elkaar dat het nooit meer zal gebeuren.´

Daan Remmerts de Vries, een multitalent die succesvolle boeken schrijft voor kinderen, jongeren en volwassenen en ook illustreert, speelt een uniek spel in dit prentenboek. Als het meisje haar verhaal vertelt ziet de lezer de avonturen van de beer. Als het meisje beschrijft hoe de wereld verandert zonder haar beer ziet de lezer dat ook de beer in verwarring is; het gevoel wordt benadrukt door een plots opkomende regenbui.
Verrassend is de contradictie tussen woord en beeld als de indianenberen komen. De tekst lijkt een ongewenst spannend avontuur te beschrijven, maar op de illustraties is te zien dat de indianenberen heel lief zijn en zich ontfermen over het in de steek gelaten beertje. Het beertje heeft zichtbaar plezier met zijn nieuwe vrienden. Maar dan komt het meisje weer in beeld, letterlijk. Beer lijkt even in verwarring, maar dan vliegen ze elkaar in de armen en gaan samen terug naar huis.

Remmerts de Vries speelt geraffineerd met de bezieling die kinderen geven aan hun knuffels. Knuffels kunnen een belangrijke rol spelen in het fantasiespel als ze een rol toebedeeld krijgen die een afspiegeling is van de gevoelens van het kind. Zo onderzoeken kinderen door middel van hun spel wat er aan de hand is, ze experimenteren en/of geven lucht aan hun emoties. In het boek is die vermenging prachtig weergeven.
De illustraties, waarin collages van papier gecombineerd worden met aquarelverf, zijn kleurig en vrolijk, ook als het gemis groot is.

Soms laat ik je even achter is een bijzonder en mooi prentenboek waarin complexe gevoelens in
woord en beeld gevangen worden. Het komt maar weinig voor dat een boek zo veel ruimte aan de jonge lezer laat om uit het verhaal op te pikken wat ze op dat moment aanstaat. Ze kunnen zelf uitmaken of ze zich met het meisje of met de beer willen identificeren en of ze zich willen overgeven aan de angstige gevoelens uit de tekst of liever bij de blijmoedige sfeer van de illustraties blijven.

Het boek werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2015. De jury zegt over het boek:
´ Angst, fantasie en geluk gaan bij kinderen hand in hand. Dat laat Remmerts de Vries zien door een meisje en haar knuffelbeer even uit elkaar te halen. Een klein, helder en liefdevol boek.” 

Soms laat ik je even achter kreeg in 2015 een Zilveren Griffel. Uit het juryrapport: ´Veel tekst heeft Soms laat ik je even achter niet. Maar Daan Remmerts de Vries weet er een wereld mee op te roepen. (...) Een wereld die ontroert. Lief en stoer in alle eenvoud.´

Soms laat ik je even achter
Daan Remmerts de Vries 

Querido, 2014     € 15,99