Lijst Home‎ > ‎

Speuren naar sporen

Geplaatst 1 nov. 2010 04:51 door susan *   [ 1 apr. 2013 02:54 bijgewerkt ]
Jan Paul Schutten is bekend en geliefd als schrijver van informatieve kinderboeken. Bekende boeken van hem zijn Kinderen van Amsterdam, waarvoor hij in 2007 de gouden griffel kreeg en het kinderboekenweekgeschenk van 2009: De wraak van het spruitje.
Voor uitgeverij Kluitman schrijft Schutten de serie Fantastische feiten. De serie toont overeenkomsten met de Waanzinnig om te weten serie, maar deze laatste is uit het Engels vertaald. De opzet van beide series komt overeen: vlot geschreven informatie over een interessant onderwerp, een speelse lay-out met korte stukken tekst, afgewisseld met zwart/wit tekeningen die vaak een grappig commentaar op de tekst geven.
Speuren naar sporen informeert de lezer over het oplossen van misdaden. Hoe komt de politie erachter of er sprake is van moord, welke vormen van sporenonderzoek zijn er en hoe verhoort de politie een verdachte? Daarnaast schrijft Schutten over enkele geruchtmakende politiezaken, zoals de ontvoering van Heineken, de nooit opgeloste moorden van Jack de Ripper en over ´het proces van de eeuw´: de zaak Holleeder. Het boek sluit af met de vraag of de lezer zelf ook misdaden wil gaan oplossen en welke baan dan het beste bij de lezer past.
De gegeven informatie is divers en goed gedocumenteerd. Schutten verstaat de kunst van het eenvoudig uitleggen. Hij legt in zijn tekst verbanden en geeft voorbeelden. Zo beschrijft hij bijvoorbeeld wat DNA-onderzoek bijdraagt aan het oplossen van misdaden. Hij legt uit waarom dit onderzoek revolutionair is en ertoe leidt dat tal van oude zaken alsnog opgelost kunnen worden. 
De tekeningen van Sieger Zuidersma sluiten aan bij het informatieve verhaal en zijn vaak een grappige uitwerking daarvan. Zo wordt een ´filevorming´ van misdadigers afgebeeld: een lange rij mannen in identieke regenjassen die in de rij staan bij een DNA-Lab.
Speuren naar sporen is een geslaagd informatief boek. De aantrekkelijke vormgeving, de goedgeschreven vlotte tekst, de vele kleine grapjes en het originele onderwerp zal veel lezers aanspreken.

Speuren naar sporen
Uit de serie: Fantastische Feiten
Jan Paul Schutten (tekst) en Sieger Zuidersma (ill)
 
Kluitman, 2008    €7,50