Lijst Home‎ > ‎

Spinder - Simon van der Geest

Geplaatst 30 mei 2012 02:54 door susan *   [ 26 mei 2015 01:45 bijgewerkt ]
Simon van der Geest kreeg in 2011 de Gouden Griffel voor Dissus, zijn prachtige poëtische eigentijdse navertelling van het odysseusverhaal. De verwachtingen zijn na dergelijk succes hoog gespannen en reikhalzend werd er dan ook uitgekeken naar zijn nieuwe boek. Ditmaal geen poëtische vertelling maar een bijzonder schrift:´Je weet niet wat je in handen hebt. In dit schrift dat jij nu vasthoudt heb ik de oorlog beschreven tussen mij en mijn broer´. En oorlog is het. Verteller Hidde, spottend ´Spinder´ genoemd na een experiment waar hij vlindervleugels aan spinnen probeerde vast te maken, is een insectenliefhebber. In een verborgen kelder heeft hij bakken met insecten staan die hij liefdevol verzorgt. Op een dag kondigt Hidde´s oudere broer Jeppe aan dat het nu zijn beurt is om de kelder te gebruiken, hij wil er zijn drumstel in zetten, of Hidde maar zo snel mogelijk wil ontruimen.
De oorlog tussen de broers om de kelder wordt op het scherpst van de snede uitgevochten: Jeppe,´de sluipwesp´, legt het aan met Hidde´s grote liefde, hij plet en verdrinkt enkele insecten en sluit zijn broer zelfs zonder eten en drinken op in de kelder. Hidde vecht terug en overweegt in het heetst van de strijd het zwaarste middel in te zetten dat hij tot zijn beschikking heeft: het geheim openbaar maken dat hij al drie jaar met zijn broer deelt, een verschrikkelijk geheim. 

Spinder is meer dan een beschrijving van de oorlogshandelingen van de broers. Gaandeweg het verhaal wordt steeds duidelijker wat de familiegeschiedenis is en hoe zwaar de dood van Ward, het oudste kind uit het gezin, op hen drukt. Schrijnend is de aanvaarding van de jongens dat hun moeder´onzichtbaar´ is. Geloofwaardig en ontroerend beschrijft Van der Geest dat de broers ondanks de keiharde strijd toch om elkaar geven:´hoe erg ik hem ook haatte, hoe erg ik zijn getreiter ook zat was (…) ik wilde mijn armen om hem heen slaan´.
In Hidde´s wereld draait het om insecten en dat is goed te zien in het ´schrift´ dat de lezer in handen houdt. Er staan tal van tekeningen van insecten in, die Karst-Janneke Rogaar maakte. Niet alleen de insecten van Hidde zijn te zien, ook blauwdrukken van plannen, hoe de nieuwe buren eruit zien, spotprenten van Jeppe en de geplette restanten van een paar neushoornkevers.
Voor wie Hidde zijn verhaal heeft opgeschreven blijft in het midden:´op een dag komt dit schrift in jouw handen terecht. Op een dag sla jij het open en zullen jouw ogen alles lezen´. Die lezer zal geen spijt hebben, Van der Geest heeft een bijzonder boek geschreven: een boek met een lichte toon dat een spannende nietsontziende oorlog tussen twee broers beschrijft die een verschrikkelijk geheim met elkaar delen. 

Spinder
Simon van der Geest
Querido, 2012     €13,95
 
Ook besproken op kinderboekenpraatjes: Dissus