Lijst Home‎ > ‎

Spookschrijvers - Henk Hardeman

Geplaatst 7 nov. 2012 02:06 door susan *

Groep 8 doet mee aan een schrijfwedstrijd. Als het winnende verhaal door een leerling van de school wordt geschreven komt schrijver GG op bezoek. De meeste kinderen hebben nog nooit van hem gehoord, maar zijn genre spreekt aan: hij schrijft griezelverhalen. Borstelkop, de kinderen in groep 8 hebben allemaal een bijnaam, wint de wedstrijd en de mysterieuze schrijver komt op school. Hij rijdt voor in een begrafenisauto met achterin een doodkist.
GG leest een´gruwelijke geschiedenis´voor waar iedereen ademloos naar luistert. Voor Borstelkop en meester Ed is er een gesigneerd boek.
Er is iets raars met de boeken van GG: als je er eenmaal in gaat lezen dan kun je niet meer stoppen, ze zijn verslavend. Alleen `Blondie´ en´De Schaduw´ lijken hier immuun voor en dus is het aan hen om uit te zoeken wat er aan de hand is als eerst Borstelkop en later meester Ed verdwijnt. 

Spookschrijvers is het tiende kinderboek van Henk Hardeman. Het boek is een breuk met zijn eerdere werk waarin sprookjesachtige verhalen werden verteld in een poëtische stijl. Dit boek is een griezelboek in een´recht voor je raap stijl´. Hardeman bouwt de spanning in het verhaal goed op. Er zijn al snel aanwijzingen dat er met die GG wat mis is, maar wát er dan precies niet deugt heeft nog veel onderzoek nodig. Hardeman laat zijn personages veel met elkaar praten en zo ontrolt zich het verhaal voornamelijk in spreektaal.
Blondie en Schaduw zijn sympathieke hoofdpersonen. Zij kunnen GG de baas omdat zij hun speciale eigenschappen in strijd gooien: Blondie heeft dyslexie en is niet gevoelig voor de verslavende inhoud van de boeken en Schaduw is een jongen die nooit iemand schijnt op te merken. Het plot krijgt een klein scherp randje als Schaduw zijn aartsvijand Borstelkop moet redden.
Zoals een goed griezelverhaal betaamt blijft er aan het eind de mogelijkheid open dat de geschiedenis zich zal herhalen. Spookschrijvers is een spannend, lekker geschreven verhaal om een paar uurtjes bij weg te griezelen. 

Spookschrijvers
Henk Hardeman 

Holland, 2012     € 12,50