Lijst Home‎ > ‎

Spotgaai

Geplaatst 31 dec. 2010 03:52 door susan *
´Dit boek neemt je leven compleet over´
is de wervende tekst op de achterkant van het boek Spotgaai. Het derde en laatste deel van de serie De Hongerspelen heeft sterke troeven om je dagelijks leven hinderlijk te onderbreken, het is spannend, goed geschreven en eindelijk is het einde van het verhaal in zicht.

Hoe zat het ook alweer? Aan het einde van deel 2 werd Katniss uit de spelarena gered, haar partner Peeta viel in handen van de vijand, president Snow. Jeugdvriend Gale ontfermt zich over haar, hij kan haar vertellen dat haar moeder en zusje veilig zijn, maar dat district 12 verwoest is.
Op dit punt gaat het verhaal verder, Katniss keert terug naar de plaats waar ze is opgegroeid en vindt louter puinhopen. Haar familie en enkele overlevenden vinden een veilige plek in district 13, het district dat de opstand tegen Het Capitool en president Snow leidt. Zij willen dat Katniss de taak op zich neemt van ´De Spotgaai´, hét symbool van de opstand ´het meisje dat bleef leven, in weerwil van de plannen van het Capitool´.
Katniss besluit haar rol te spelen, maar wel op haar voorwaarden, één daarvan is dat zij het recht krijgt president Snow te doden. Katniss wordt ingezet als propagandamiddel, maar zij maakt ook haar eigen keuzes en houdt zich daarbij niet aan uitgestippelde paden. Het lot dat Peeta treft is zwaar, kan hij nog gered worden?

Ook Spotgaai is een boek met veel geweld, een opstand tegen het Capitool kan niet zonder. Er zijn bombardementen, martelingen en psychologische oorlogsvoering. Als lezer zien we dit alles door de ogen van Katniss, inmiddels zeventien jaar en beschadigd door haar gewelddadige ervaringen. Dat geeft een extra dimensie aan het verhaal: blijft Katniss in die poel van geweld geloven in de mensheid, kan zij nog mensen vertrouwen en wie dan wel, is de dood niet makkelijker dan leven met de wetenschap dat degene van wie je houdt een gruwelijk dood kunnen sterven door jouw daden? Intrigerende dilemma´s die de auteur knap in haar verhaal heeft verweven.
Katniss komt als verteller en hoofdpersoon goed uit de verf. Ze blijft geloofwaardig omdat ze mens blijft, soms is ze dapper, dan zakt ze weer in. Soms kent ze mededogen, op andere moment is ze meedogenloos, het is allemaal invoelbaar. De personen om haar heen zijn veel minder uitgewerkt en hun karakters ontwikkelen nauwelijks, tenzij er sprake is van manipulatie.

Suzanne Collins weet hoe je een spannend verhaal moet opbouwen. Bijna ieder hoofdstuk eindigt met een bloedspannend cliffhanger die maakt dat je het boek achter elkaar wilt uitlezen, maar ook de ´gewone´ verhaallijn zit doordacht in elkaar. Haar sfeerbeschrijvingen zijn overtuigend en ze maakt zowel de gruwelijkheden als de specifieke schoonheden van het Capitool voorstelbaar. Maria Postema heeft het boek uitstekend vertaald.

In 2013 wordt de film van de boeken verwacht. Ik kijk er met huiver naar uit. Kan het medium film ook meer tonen dan alleen het geweld? We wachten het af.

Spotgaai is een waardige afsluiting van de bloedspannende en fascinerende trilogie De Hongerspelen. Het spannendste boek van het jaar.

Spotgaai
Suzanne Collins
 
Van Goor, 2010  € 18,99