Lijst Home‎ > ‎

Springende pinguïns en lachende hyena´s - Marije Tolman & Jesse Goossens

Geplaatst 29 mei 2013 02:17 door susan *

Er zijn twee goede redenen dat uitgeverij Lemniscaat voor een dierenweetjesboek kiest om hun vijftigjarig bestaan luister bij te zetten. Ten eerste is de Rotterdamse uitgeverij niet de enige jubilaris, ook de Vereniging Vrienden van Blijdorp bestaat vijftig jaar. Een exclusieve jubileumuitgave van Springende pinguïns en lachende hyena´s is daarom in Diergaarde Blijdorp te koop. De tweede reden om voor het populaire dierenboekengenre te kiezen is wellicht om te laten zien dat uitgeverij Lemniscaat ook hierin zijn eigen weg kiest. De illustraties van Marije Tolman maken dit boek uniek. 


Jesse Goossens, redacteur bij de uitgeverij, tekent voor de tekst. Tal van leuke dierenweetjes somt ze in korte teksten op. Want wie weet nu dat een mannetjeskomodovaraan twee penissen heeft, rupsen geweldige poepgooiers zijn, stoere gorilla´s niet durven zwemmen en een pinguïn bijna twee meter hoog kan springen?
Met deze gegevens is Marije Tolman, succesvol illustratrice en winnares van de Gouden Penseel in 2010, aan de slag gegaan. In de illustraties geeft ze haar eigen, vaak grappige, kijk op de dierenwereld. Ze laat bijvoorbeeld zien wat stekelvarkens doen met de 30.000 stekels die ze per jaar verliezen, hoe een familie tapir eruit ziet tijdens een zondagswandelingetje op de bodem van de rivier of hoe dokter muis een vleermuispoot verbindt. Vaak zit het grappige element in een detail. De snelle cheeta staat in al zijn rennende schoonheid afgebeeld, met op zijn rug een racemuis. Of ze tekent de spelende insecten op een luiaard die maar eens per week in beweging komt. Tolman maakt ook vergelijkingen zichtbaar. Zo ziet de lezer een hongerige wolf twintig kilo vlees wegwerken, en op de bladzijde ernaast de menselijke equivalent: een tafel met 140 hamburgers. 
Voor de illustraties gebruikt Tolman diverse technieken. Haar kleurgebruik is prachtig en divers, van zachte aardetinten tot knaloranje. Iedere illustratie is een kunstwerk op zich.
Springende pinguïns en lachende hyena´s is een kijkboek dat de lezer regelmatig in de lach laat schieten. In het groot uitgegeven boek komen de grappige tekeningen goed tot hun recht. Wel is het jammer dat er soms details wegvallen op de scheiding van de pagina´s. 

Springende pinguïns en lachende hyena´s
Jesse Goossens en Marije Tolman 

Lemniscaat, 2013     € 15,00 t/m 30 juni, daarna € 19,95