Lijst Home‎ > ‎

Stem op de okapi - Edward van de Vendel

Geplaatst 28 feb. 2016 04:42 door susan *   [ 28 feb. 2016 04:43 bijgewerkt ]

Stem op de okapi is een oproep om de okapi te kiezen als lievelingsdier, of zoals Edward van de Vendel het verwoordt ´ een verdedigings- en promotieboek´. Samen met illustrator Martijn van der Linden trekt hij alles uit de kast om de lezer te laten zien dat de okapi een schitterend dier is dat een grote schare liefhebbende fans verdient.
Eerst wordt de okapi aan de lezer voorgesteld ´van zijn tong tot zijn staartje´. Okapi´s zijn familie van de giraf, ze zijn schuw en ze maken nauwelijks geluid. De dieren zijn fluweelachtig bruin, ze lijken donkere sokken en lange witte kousen aan te hebben en sommige okapi´s hebben witte kniespatten. Hoogtepunt zijn de prachtige billen: ´Het is alsof ze, voor ze geboren werden, eerst in de rij voor een schilder zijn gaan staan. En dat die schilder ze toen een voor een met hun eigen zonnestrepen heeft versierd.´ Toch is nog veel onbekend over okapi´s en daarom blijft het een ´raadseldier´ .
Na de kennismaking krijgt Martijn van der Linden alle ruimte. Hij vult de bladzijden met okapitekeningen in diverse stijlen. Zo zijn er okapi´s in ongebruikelijke kleuren, een buitenaardse okapi en okapi´s die vreemde dingen doen zoals lezen of fietsen. Van der Linden leeft zich uit en voor de kijker is dat een feest. Ook in de rest van het boek laat Van der Linden zijn veelzijdige talent zien en tekent hij okapi´s in allerlei stijlen waarbij hij gebruik maakt van diverse materialen en technieken.
De okapi leert de lezer pas goed kennen als Van de Vendel mensen aan het woord laat die dagelijks met de dieren werken. Een van die mensen is Rob van Loon die jarenlang voor de okapi´s in diergaarde Blijdorp zorgde. Daarnaast interviewt Van de Vendel de Antwerpse okapiverzorger Patrick Immens en de stamboekhouder Sander Hofman, die vertelt over het beheer van de okapipopulatie in de Europese dierentuinen. Ook de opmerkelijke geschiedenis van de ontdekking van de okapi wordt uitgebreid beschreven.
Naast de informatieve hoofdstukken is er ruimte om de schoonheid en het mysterie van de okapi op vele manieren te bezingen. Van de Vendel doet dat met vier liefdesverzen die door Van der Linden prachtig zijn geïllustreerd. Ook wordt er een speciaal
´Okapi museum´ geopend in het boek. Verschillende Nederlandse en Belgische illustratoren, waaronder Floor Rieder, Philip Hopman en Mattias De leeuw, hebben voor dit museum een okapikunstwerk geleverd.
Het boek wordt afgesloten met een vergelijking die volgens de wetten der logica geen stand houdt, maar wel sympathiek is:´ Terwijl je over hem las, heb je misschien ook aan mensen gedacht die je kent. Die ook niet schreeuwen en ook niet op de voorgrond willen staan, maar waarvan je toch blij bent dat ze er zijn(...) als jij toevallig zelf zo´n meisje bent, of zo´n jongen, kalm en soms bang, dan is dit boek een beetje extra voor jou. Omdat okapi´s belangrijk zijn, en jij dus ook.´

Stem op de okapi
is een ontdekkingsreis. Vanuit allerlei invalshoeken wordt het bijzondere dier geportretteerd in woord en beeld. Het levert een speels, origineel en informatief boek op.

Edward van de Vendel en Martijn van der Linden zijn met dit boek in februari 2016 genomineerd voor de Woutertje Pieterse prijs. De jury schrijft over het Stem op de okapi: ´ Lichtvoetig verkennend of gedreven door ongebreidelde fantasie trachten schrijver en illustrator het ongrijpbare in de aard van een ‘schitterend en stil mysteriedier’ te vatten. De okapi danst, ontroert en verrast op iedere bladzijde: de okapi is poëzie.´Stem op de okapi
Edward van de Vendel (tekst) en Martijn van der Linden (illustraties) 

Querido, 2015     € 14,99