Lijst Home‎ > ‎

Stiefkind - Selma Noort

Geplaatst 26 nov. 2013 03:52 door susan *   [ 26 nov. 2013 04:00 bijgewerkt ]

Ruim dertig jaar schrijft Selma Noort boeken voor kinderen van alle leeftijden. Ze kreeg er een aantal Vlag en Wimpels voor en won twee keer een Zilveren Griffel. De laatste jaren verschenen er vooral boeken voor (jonge) kinderen van haar hand, maar nu heeft ze eindelijk weer een boek geschreven voor 12+: Stiefkind.
Het stiefkind uit de titel is de vijftienjarige Virginia. Sinds haar zevende jaar woont ze bij haar vader en stiefmoeder en hun zoontje Barend in Delft. Met haar Amerikaanse moeder Jill houdt ze contact, maar de ontmoetingen zijn altijd kort. Na een ruzie met haar vader besluit ze om de hele herfstvakantie bij haar moeder in Leiden door te brengen. In de trein op weg naar Leiden zit ook haar vriendin Yousra en haar broer. Maar het wordt geen gezellige reis: hooligans stappen in en mishandelen een conducteur. Virginia filmt de gebeurtenissen met haar telefoon.
Eenmaal bij Jill heeft Virginia wel wat anders aan haar hoofd dan naar de politie gaan met haar filmpje. Een week bij Jill roept veel op herinneringen op. Ook valt het niet mee met haar moeder het dagelijks leven te delen en de situatie wordt nog ingewikkelder als de mishandeling in de trein gepleegd blijkt te zijn door een bekende van haar moeder.

Noort heeft het verhaal zorgvuldig opgebouwd. In de eerste scène wordt direct duidelijk dat de verhouding tussen Virginia en haar moeder complex is. Beetje bij beetje wordt de lezer vervolgens op de hoogte gebracht van Virginia´s geschiedenis: hoe het was om tot haar zevende jaar bij Jill te wonen, hoe ze de overgang naar het veilige gezin van haar vader heeft beleefd en hoe ze in de puberteit worstelt met haar tegenstrijdige gevoelens. Daarnaast is de beschreven herfstvakantie een turbulente periode in Virginia´s leven: ze moet beslissen of ze met het filmpje op haar mobiel naar de politie gaat, ze probeert te voorkomen dat Jills huisgenoot Harvey op straat wordt gezet en ze moet de gebeurtenissen uit het verleden een plaats geven.
Het levert een boek op dat leest als een trein. Heen en weer schuivend in de tijd wordt steeds duidelijker wat Virginia heeft meegemaakt en hoe dit verleden haar heden kleurt. Op sommige momenten is het wel wat veel. Bijvoorbeeld als Virginia ook nog een eerste zoen krijgt van de broer van haar beste vriendin die al twintig is. Noort is op haar best als ze de complexe relaties beschrijft tussen Virginia en haar moeder en tussen Virginia en huisgenoot Harvey. De relatie met haar vader en stiefmoeder komt minder goed uit de verf. Van de vader rijst het beeld op van een man die moeite heeft met zijn puberende dochter en dat Virginia daardoor denkt dat hij niet van haar houdt. Deze grote gevoelens worden aangestipt, maar nauwelijks uitgewerkt. De stiefmoeder leert de lezer alleen kennen als de ideale stiefmoeder: altijd begrijpt ze Virginia en nooit schiet ze eens uit haar slof.
Stiefkind is echt een boek voor de mediatheken van middelbare scholen. Ondanks dat niet alle
thema´s even goed worden uitgediept beschrijft Noort op een toegankelijke wijze moeilijke situaties die gepaard gaan met complexe gevoelens. Dit psychologische aspect van het verhaal wordt kundig gemixt met spanning en mondt uit in een bevredigend einde. 
Het is te hopen dat Noort snel weer de pen oppakt om een jongerenroman te schrijven.

Stiefkind
Selma Noort 

Leopold, 2013     € 14,95

Andere boeken van Selma Noort op kinderboekenpraatjes: