Lijst Home‎ > ‎

Suikerspin - Derk Visser

Geplaatst 9 nov. 2015 01:54 door susan *   [ 9 nov. 2015 01:55 bijgewerkt ]

De kaft van het boek ziet er in eerste instantie vrolijk uit: lekker roze met blauw, een beestje erop en een onschuldige titel. Maar schijn bedriegt. De cavia heeft rare ogen, in de hoek rookt een brandende sigaret en de schrijver is Derk Visser. Visser schrijft geen gezellige verhalen, Visser schrijft over het verlangen naar een beter leven en over volhouden omdat het moet.
In Suikerspin is de twaalfjarige Ezra de verteller. Ze woont met haar jongere zusje Zoë en haar ouders in een wijk met flats, waar de drollenstofzuiger het grasveld komt opfrissen en meisjes onder de naam Easy bekend kunnen staan. Een wijk ook waar je stiekem een dode cavia die je vader cadeau gaf om iets goed te maken in de bosjes begraaft.
Ezra´s vader heeft een trauma in oorlogsgebied opgelopen en sindsdien kan hij zomaar ontploffen en agressief worden. Ezra krijgt hulp van een psycholoog om met deze situatie om te leren gaan. Ze heeft er niet veel vertrouwen in, maar pikt er wel het idee op dat haar vader een baan nodig heeft. Dat kan ze misschien wel regelen. Ondertussen gaat het thuis steeds slechter. Als haar vader een klap uitdeelt besluit Ezra´s moeder haar man te verlaten. Maar Ezra wil niet mee.

Suikerspin is een echte Derk Visser. Na een uitstapje in zijn vorige boek naar een gezin waar geld geen rol speelt (Lente) schrijft hij nu weer over een gezin waar de klappen van het leven hard aankomen en waar weinig mogelijkheden zijn om die klappen op te vangen.
Ezra´s vader ging naar oorlogsgebied in de hoop dan genoeg te verdienen om in een groter huis te kunnen wonen, maar hij komt ziek terug. Een lastige ziekte, want het is niet aan de buitenkant te zien:´ De oorlog zat in zijn hoofd, maar dat zag niemand. Zonder benen heeft iedereen medelijden met je, maar als ze alleen een bruine kop zien, en niet wat erin zit, denken ze dat je net terug bent van vakantie.´ Ezra doet wat elk kind zou doen: ze past zich aan. Ze maakt thuis geen ruzie met haar moeder of zusje want ´met nog meer ruzies wordt het oorlog.´ Ezra probeert zo veel mogelijk te doen alsof er niets aan de hand is, maar dat lukt niet altijd. Ook zij is bang voor de plotselinge woede-aanvallen van haar vader. Ze weet dat zijn tevreden gezicht ineens kan ontploffen, ze weet dat ze altijd op haar hoede moet zijn en dat ze haar vluchtwegen in de gaten moet houden.
Derk Visser trekt de lezer met kop en kont Ezra´s wereld in, een schrijnende harde wereld. Ezra en haar familie hebben het moeilijk maar toch proberen ze te laten zien dat ze van elkaar houden. Dat neemt de vorm aan van een cavia, een asbak, gele verf, een katje of een suikerspin.
Het boek eindigt hoopvol. Gelukkig maar, want het is zware kost voor de beoogde doelgroep van tienjarigen. Het vraagt kennis van de wereld en leeservaring om de ingetogen stijl van Derk Visser op waarde te schatten. Ik denk dat het boek meer gewaardeerd zal worden door wat oudere lezers.

Suikerspin is een boek zoals we dat graag zien van Derk Visser: prachtig geschreven in een sobere directe stijl met een schurende en aangrijpende inhoud.

Suikerspin
Derk Visser


Gottmer, 2015      € 13,95

Andere boeken van Derk Visser op kinderboekenpraatjes:
Lente