Lijst Home‎ > ‎

Superhelden.nl - Marcel van Driel

Geplaatst 7 okt. 2011 02:42 door susan *   [ 2 jun. 2013 05:15 bijgewerkt ]
´Ik ben toch geen superheld?´vroeg Iris. Alex schudde zijn hoofd. ´Nee, jij bent een kandidaat, je gaat morgen de opleiding in.´
Oké, een opleiding tot Superheld. Wat moest ze doen, leren vliegen? Huizen optillen? Door muren heen kijken of er tegenop klimmen?´


Toen Iris de game Superhelden.nl level na level speelde kon ze niet vermoeden dat haar vaardigheden in de gaten werden gehouden door Mr.Oz vanaf zijn eiland Pala. De beste en de snelste gamers laat Mr.Oz naar zijn eiland ontvoeren om hen daar op te leiden tot superhelden.
Iris valt deze twijfelachtige eer toe, nadat ze eerst een bloedspannende test heeft moeten doorstaan in hartje Utrecht. Iris verzet zich niet tegen de test en haar ontvoering want ze denkt daarmee haar oudere broer te helpen die plotseling uit haar leven verdween.
Eenmaal op Pala begint de zware opleiding tot superheld. Iris, maar ook andere kinderen, proberen er achter te komen wat de plannen van Mr.Oz zijn en is ontsnappen echt onmogelijk?

Het verhaal is spannend en sleept de lezer in hoog tempo mee van het ene avontuur naar het andere. Van Driel zet zijn karakters overtuigend neer en van een aantal personen blijft de lezer zich afvragen of ze nu wel of niet te vertrouwen zijn.
Het thema van het verhaal is met name in de Britse jeugdliteratuur vaker uitgewerkt, onder andere in de Sherubreeks (Muchamore) waarin kinderen tot geheim agenten worden opgeleid, in de Alex Riderserie (Horowitz) waar de hoofdpersoon tegen wil en dank wordt ingeschakeld door de Engelse geheime dienst of in de serie H.I.V.E.S.(Walden) waar begaafde kinderen ook tegen hun wil op een verlaten eiland hun opleiding krijgen. Superhelden.nl van Van Driel doet niet onder voor deze series waar het de spanningsopbouw betreft, het mist wel de onderkoelde en bijna achteloze humor die deze Britse series zo kenmerkt.

Het wachten is nu op deel twee en ik zou zeggen: Marcel, minder twitteren en aan de slag!

Superhelden.nl
Marcel van Driel

De Fontein, 2011     €14,95

Lees ook over de recensie het tweede deel: