Lijst Home‎ > ‎

Superhelden.nl 2 - Marcel van Driel

Geplaatst 15 jan. 2013 03:07 door susan *   [ 15 jan. 2013 03:12 bijgewerkt ]

Superhelden.nl 2
pakt het verhaal uit het voorgaande deel (Superhelden.nl) na een korte inleiding direct weer op. De dertienjarige Iris is weer terug op het eiland Pala waar ze, tegen wil en dank, opgeleid wordt tot superheld. Ze baalt. Ze was bijna ontsnapt, maar haar broer stuurde haar terug met de opdracht uit te vinden wat Mr. Oz, de raadselachtige heer en meester op het eiland, voor plannen heeft. 
Tijdens haar onderzoek komt Iris wel een en ander aan de weet, maar haar acties blijven niet onopgemerkt. Mr. Oz besluit daarom dat het de hoogste tijd is om Iris de laatste grote proef te laten ondergaan: de aanstaande superhelden zullen tot het uiterste getest worden. 

Marcel van Driel geeft de lezer niet veel gelegenheid om in de sfeer van Pala te komen. Het dagelijks leven op het eiland wordt nauwelijks beschreven, nog de verwerking van het grote avontuur dat de hoofdrolspelers net achter de rug hebben. Het verhaal dendert in één keer verder en focust op Iris die worstelt met haar veelvuldige nachtmerries en de opdrachten van haar broer. Dat Iris haar moeder mist en haar weerzin voor Mr. Oz worden summier aangestipt en krijgen weinig diepgang. Het handelen van de hoofdpersonen is niet altijd geloofwaardig. Bijvoorbeeld als Iris ontdekt dat een doodgewaande vriend nog leeft lijkt dit geen ontdekking die haar erg bezig houdt en de moeite waard om direct met haar vriendin YunYun te delen. 
Het verhaal komt op stoom als de grote proef begint. Hier is Van Driel op zijn best als hij de lezer meevoert in een snelle stroom van spannende gebeurtenissen. 

Van Driel verwijst in het verhaal veelvuldig naar boeken, films, tv series en zelfs een musical. Het is de vraag of de lezers dit referentiekader delen en twaalfjarige nog bekend zijn met bijvoorbeeld de Hulk of Dr. Who. In het boek gooien de hoofdrolspelers veel Engels door hun woordgebruik. Is dat omdat ze de hele dag Engels spreken en wil de schrijver ons met zinnen als ´Harry Potter, eat your heart out´ een sfeerbeschrijving geven? 

Superhelden.nl 2 heeft een aantal zwakke punten, maar desondanks weet Van Driel de lezer opnieuw mee te nemen in een spannend verhaal.

Superhelden.nl 2
Marcel van Driel 

De Fontein, 2012     € 14,95

Lees ook de recensie over Superhelden.nl