Lijst Home‎ > ‎

Superhelp! - Benny Lindelauf

Geplaatst 29 aug. 2011 03:43 door susan *   [ 31 aug. 2011 03:09 bijgewerkt ]
De kinderboekenweek komt eraan en daarin staan de superhelden centraal. Een toenemend aantal superhelden in boekvorm rukt derhalve op naar de kinderboekafdelingen.
Ook meesterverteller Lindelauf is daaronder, hij bewerkte zijn boek Superhelp, dat in 2008 als Leeswelp verscheen, en bracht het opnieuw uit.

Immo is de zoon van superhelden Magneetman en Vriesvrouw. Ook hij bezit bijzondere krachten, hij is sterk, kan uitzonderlijk goed horen, kan vliegen en zich heel plat maken. Maar wat zijn grootse kracht is dat weet hij nog niet, dat moet hij nog ontdekken.
Immo heeft zo zijn twijfels over het superheldenbestaan, hij houdt er niet van om in de belangstelling te staan en hij baalt enorm dat zijn bijzondere kracht maar niet duidelijk wil worden.
De stad waar Immo en zijn ouders wonen heet Megapolis en de superhelden houden de stad veilig. Er is echter iets aan de hand, steeds meer superhelden verdwijnen.
Immo houdt zich niet bezig met het welzijn van de stad, hij heeft genoeg aan zijn eigen problemen. Zo wordt zijn juf ziek en krijgt de klas een flitsende invaljuf die wel erg vreemd doet en er gebeuren vaak ongelukken als zij in de buurt is. Immo´s nieuwe klasgenoot Tink vertrouwt het niet en ze gaat op onderzoek uit. Tegen wil en dank raakt Immo betrokken bij haar onderzoek en voor hij het weet zit hij er tot aan zijn nek in.

Benny Lindelauf is een geweldige verteller, hij kreeg niet voor niets een aantal mooie jeugdboekenprijzen, waaronder De Wouterse Pieterse prijs voor zijn boek De hemel van Heivisj. Ook in dit boek, bedoelt voor een jongere leeftijdscategorie, weet Lindelauf de lezer moeiteloos te boeien. De onzekere Immo en de doortastende Tink zijn een mooi koppel, vooral omdat Lindelauf geen karikaturen van zijn hoofdpersonen maakt. De lezer ziet Immo ook boven zich zelf uitstijgen en Tink blijkt lang niet altijd die stoere meid te zijn. Nergens maakt Lindelauf zijn karakters plat.
Speels refereert hij naar diverse superhelden, het is niet toevallig dat Tink journalist wil worden en Immo met het probleem opzadelt zijn superheldenidentiteit geheim te houden. Deze knipoog naar superheldengeschiedenis is nergens storend over de hoofden van de kinderen heen, ook als je niets van superhelden weet is het verhaal leuk en goed te volgen.

De illustraties van Wouter Tulp versterken het verhaal. Door verschillende perspectieven te kiezen worden gevoelens of gebeurtenissen uitvergroot. Als er een klimrek naar beneden stort buitelen de leerlingen over de bladzijden en de bijzondere invaljuf met haar ´überthippe zonnebril´ zeilt overtuigend op haar skateboard het boek in.

Superhelp is een heerlijk boek met een spannend, grappig goed verteld verhaal.

Superhelp
Benny Lindelauf (tekst) en Wouter Tulp (ill)
 
Querido, 2011     € 12,95