Lijst Home‎ > ‎

Superjuffie!

Geplaatst 31 jul. 2011 05:23 door susan *   [ 9 jun. 2012 04:42 bijgewerkt ]
Janneke Schotveld schrijft met vaart, letterlijk en figuurlijk. In 2007 debuteerde ze met Villa Fien, in mei dit jaar kwam al weer haar zevende boek Superjuffie uit en later dit jaar zal het derde deel uit de serie Robbie en Raffie in de winkel liggen.
De boeken van Schotveld zijn in een vlotte aangename stijl geschreven en staan bol van prettig (voor) te lezen dialogen. Haar verhalen zijn veelal niet verassend, maar leuk genoeg om lekker in weg te zakken.

In Superjuffie maakt de lezer kennis met juf Josje, op het oog een normale vlotte juf. Maar juf Josje is verre van normaal, ze kan namelijk dieren in nood verstaan. Zodra een dier in haar omgeving om hulp roept krijgt juf Josje de onbedwingbare drang een krijtje op te eten en dan verandert ze op slag in Superjuffie. Gelijk Superman kan ze dan door de lucht vliegen, heeft zeer scherpe zintuigen en kan ze met dieren praten.
Superjuffie zijn is nogal onpraktisch, de dieren hebben haar hulp op de meest onmogelijke tijden nodig, bijvoorbeeld als ze voor de klas staat. Al snel is de klas op de hoogte van het geheim van hun bijzondere juf, maar schooldirecteur Snor mag het geheim niet ontdekken, hij zal een vliegende spijbelende juf zeker op staande voet ontslaan.
Superjuffie krijgt te maken met een grote zaak als de directeur van de dierentuin plotseling weg is en er ook een tijger verdwijnt. Samen met de kinderen en de dieren gaat ze op onderzoek uit.

Ook dit boek is niet verassend. De problemen van Superjuffie liggen voor de hand, de oplossingen ook. Een ervaren lezer ziet het plot al snel voor zich en vertrouwt terecht op de goede afloop. Natuurlijk wordt Superjuffie bijna betrapt door directeur Snor, natuurlijk is de nieuwe directrice van de dierentuin niet te vertrouwen en natuurlijk worden alle dieren op tijd gered.
Is het erg dat het verhaal voor ervaren lezers voorspelbaar is? Nee hoor. De doelgroep van dit boek begint pas met lezen en is nog niet bekend met de bovengenoemde voorspelbaarheden. Zij zullen smullen van het verhaal, mede omdat ook dit boek weer zo heerlijk geschreven is en Schotveld de vaart in het verhaal houdt. Haar dialogen, met af en toe een grapje tussendoor, lopen lekker en het geheel oogt weer aantrekkelijk door de kleurige kaft en de heerlijke illustraties van Annet Schaap.

Janneke Schotveld mag dan in haar plots niet de origineelste schrijfster zijn, maar een fijne kinderboekenschrijfster is ze wel. Ook van haar zevende boek zullen veel kinderen weer genieten.

Superjuffie
Janneke Schotveld (tekst) en Annet Schaap (ill)
 
Van Holkema & Warendorf, 2011     € 12,50