Lijst Home‎ > ‎

Superjuffie komt in actie! - Janneke Schotveld

Geplaatst 9 jun. 2012 04:27 door susan *   [ 9 jun. 2012 08:33 bijgewerkt ]
Jannneke Schotveld is hard op weg om een van de meest geliefde schrijfsters van ons land te worden. Vorig jaar verscheen haar boek Superjuffie dat genomineerd is voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Dat betekent dat de kinderen die deelnamen aan de kinderjury in de categorie 6-9 jaar haar boek tot een van de vijf mooiste boeken van 2011 rekent. Veel kinderen keken dan ook uit naar het tweede boek met avonturen van Superjuffie. 
 
´Superjuffie´ is eigenlijk juf Josje, een wat verlegen schooljuf. Ze kan horen wanneer een dier in nood is en krijgt dan trek in een schoolkrijtje. Zodra ze een hapje krijt doorslikt verandert ze in Superjuffie die met dieren kan praten en over superkrachten beschikt.
Juf Josje heeft vakantie en ze hoopt op een rustige tijd, maar ze krijgt haar handen vol aan het redden van de oude eik in het stadspark. De boom, woonplaats van veel dieren, moet volgens burgermeester Snarf vervangen worden door ´De Nieuwe Natuur´. Die Nieuwe Natuur voorziet in nepgroen dat er levensecht uit ziet en makkelijk in het gebruik is: geen vallende blaadjes in de herfst, geen wildgroei en bloemen die altijd lekker ruiken. Superjuffie ontdekt dat De Nieuwe Natuur niet goed is voor de dieren: als ze ervan eten vallen ze in slaap en tuimelen dan naar beneden met alle gevolgen van dien. Ze moet wel tot actie over gaan om de oude eik te redden en de ´nepnatuur´ tegen te houden. 

Er zijn niet zoveel spannende grappige voorleesverhalen voor kinderen vanaf een jaar of zes en het is een groot goed dat Schotveld ook voor deze leeftijdsgroep schrijft. Een vergelijking met Annie M.G. Schmidt dringt zich op. Enkele thema´s in het boek doen aan haar werk denken: het redden van de natuur en het aantonen van de slechtheid van de schurk met hulp van foto´s/film bijvoorbeeld. Gelukkig heeft Schotveld genoeg eigen inbreng en is er zeker geen sprake van plagiaat.
De schrijfsters laten zich vergelijken in hun stijl. Net als Schmidt weet Schotveld een spannend goedlopend verhaal te schrijven dat de aandacht moeiteloos vasthoudt. Schotveld is sterk in het schrijven van dialogen waarin het karakter van de sprekers mooi doorklinkt: Zo roept straatkat Annie (!) enthousiast ´Wauw, daar kan ik wel een jaar van eten!´ als Superjuffie met twee geredde koi-karpers thuis komt. ´Wat ben je toch een inhalig type, je kunt wel merken dat je van de straat komt.´ reageert huiskat Peer. Annie heeft het laatste woord en maakt Peer uit voor een snob. 
 
De boeken over Superjuffie worden geïllustreerd door Annet Schaap die zowel de verlegen juf Josje als de flitsende Superjuffie mooi weet neer te zetten. In de zwart/wit tekeningen zit veel beweging en er is van alles op te zien. 

Superjuffie komt in actie! is een fijn vervolg op het eerste boek dat ook als zelfstandig boek gelezen kan worden. In september komt Schotveld alweer met een nieuw boek dat zal gaan over een oma die uit een verzorgingstehuis ontsnapt, ook zo´n thema dat Annie Schmidt had kunnen kiezen.
Als Annie ergens op een wolk op ons neerkijkt dan is ze vast tevreden over Janneke die zich in haar eigen stijl een waardige opvolger toont. 
 
Superjuffie komt in actie !
Janneke Schotveld (tekst) en Annet Schaap (ill)
 
Van Holkema & Warendorf, 2012     €12,50
 
Lees ook over andere  boeken van Janneke Schotveld op kinderboekenpraatjes: