Lijst Home‎ > ‎

Superjuffie op safari - Janneke Schotveld

Geplaatst 3 jul. 2013 02:48 door susan *   [ 3 jul. 2013 02:49 bijgewerkt ]

Superjuffie op safari
is alweer het elfde boek van Janneke Schotveld die debuteerde in 2007. Haar populaire boeken worden mooi uitgegeven met een kleurige harde kaft, glimmend papier en vol grappige zwart/wit tekeningen van Annet Schaap. De boeken zijn niet erg dik en geschikt om zelf te lezen of om voor te lezen. 

De Superjuffieboeken zijn inmiddels tot een serie uitgegroeid; Superjuffie op safari is het derde deel en kan los van de eerdere delen gelezen worden 

Juf Josje lijkt een gewone juf. Ze is een beetje verlegen, verliefd op conciërge Hakim en bang voor de directeur van de school Meneer Snor. Maar zodra er een dier in nood is verandert juf Josje, na het eten van een krijtje, in Superjuffie en snelt ze te hulp. Zoals een superheld betaamt kan ze vliegen, heeft ze zeer scherpe ogen en is onnatuurlijk sterk.
In dit verhaal komt ze met een paar kinderen uit haar klas in Afrika terecht waar olifanten het slachtoffer dreigen te worden van stropers. 

Schotveld is een auteur die het niet van het plot moet hebben. Ook in dit Superjuffieboek ligt het verhaal voor de hand. Natuurlijk loopt een schoolreisje op Schiphol uit op een onvrijwillig reisje naar Afrika en natuurlijk helpt Superjuffie ook daar de dieren in nood. De kracht van haar boeken zit in de prettige schrijfstijl. Haar boeken lezen makkelijk weg, ze zijn goed geschreven, grappig en voor de onervaren lezer spannend genoeg.
In dit verhaal zit de spanning in de vraag waar juf Josje met de kinderen naar toe vliegt en hoe ze weer naar huis kunnen komen. Daarnaast is de lezer natuurlijk benieuwd of Superjuffie ook in Afrika de dieren kan helpen. Schotveld heeft niet alleen oog voor de grote verhaallijn, ze beschrijft ook kleine problemen, bijvoorbeeld waar je moet plassen als je een lange onvrijwillige vlucht in een vliegtuig maakt. 
Schotvelds humor zit vaak in kleine dingen, zoals een secretarisvogel die bang is voor schut te staan of een mestkever die de vindplaats van de lekkerste drollen wel met Superjuffie wil delen. 
De karakters in het verhaal zijn wat clichématig, van iedere persoon wordt een karaktereigenschap of eigenaardigheid benadrukt, de rest blijft vlak. 

Superjuffie op safari
Janneke Schotveld (tekst) & Annet Schaap (ill)

Van Holkema & Warendorp, 2013     € 12,99

Andere boeken van Janneke Schotveld op kinderboekenpraatjes: