Lijst Home‎ > ‎

Superslimme dieren

Geplaatst 22 jan. 2011 08:03 door susan *   [ 26 mei 2015 01:51 bijgewerkt ]
Dieren zijn knapper dan de meeste mensen denken. Véél knapper. (…) Veel mensen kloppen zich op de borst vanwege hun knappe prestaties. Toch leveren dieren pas écht huzarenstukjes.


Jan Paul Schutten, bekend schrijver van informatieve kinderboeken  heeft het deze keer over uitvindingen van dieren. In een groot kleurrijk boek bespreekt hij diverse thema’s waaronder jachttechnieken, communicatie, bouwtechnieken, opvoeding en onderwijs. Vaak maakt hij een vergelijking met de mens en wil dan duidelijk maken dat het dier op bepaalde punten een voorsprong heeft. Dat doet hij bijvoorbeeld in ´De begaafde-baby-top-vijf´; waar mensenbaby´s weinig meer doen dan ´hun ouders ´s nachts wakker houden en luiers vies maken´ kan de orka-baby drie weken achter elkaar wakker blijven, kan de gnoe meteen lopen en weten eendenkuikens dat ze allemaal tegelijk uit het ei moeten komen. Deze eigenschappen hebben de betreffende dieren nodig om te kunnen overleven.
Schutten bespreekt in zijn boek uitgebreid enkele jachttechnieken. Zo zijn er spinnen die valkuilen maken en natuurlijk gebruiken spinnen spinrag voor een web of voor een struikeldraad. Spinrag is een van de sterkste materialen ter wereld en wetenschappers proberen het al jaren na te maken.
Een leuk hoofdstuk is ´Bijzondere bouwers´ waarin de wombat als kampioen holenbouwer wordt uitgeroepen, de Afrikaanse Bijeneter zo´n sterke snavel blijkt te hebben dat hij een hol in een rots kan uithakken en en termieten bouwen intelligenter dan de architecten van schoolgebouwen.

Het boek is rijkelijk voorzien van foto´s en tekeningen die de tekst ondersteunen. De gekleurde tekeningen van Caroline d´Hollosy zijn kleine grapjes die commentaar geven op de tekst. Op de    foto´s worden de besproken dieren duidelijk getoond.
De lay-out is speels maar oogt toch ordelijk. Het boek nodigt uit om erin te bladeren en de stukken tekst te gaan lezen die de nieuwsgierigheid hebben opgewekt. Ook de pakkende tussenkopjes nodigen daartoe uit: ´Hoe onze artsen leren van de apen´, ´De krokodillentandarts´,´Een medicijn tegen opgegeten worden´, ´Gesprekken met een luchtje eraan´ of ´De dierenspeelschool´.

Superslimme dieren is een mooi uitgegeven aantrekkelijk boek over dieren, leuk om in te ´zappen´ en een aanwinst voor de schoolbibliotheek.

Superslimme dieren
Jan Paul Schutten
 
Kluitman, 2010 € 17,50