Lijst Home‎ > ‎

Takkenkind - Gerda Dendooven

Geplaatst 8 sep. 2013 04:53 door susan *   [ 8 sep. 2013 04:53 bijgewerkt ]

In Takkenkind kiest Gerda Dendooven voor een vaak verteld sprookje waaraan ze natuurlijk wel haar eigen draai geeft: Een man en vrouw liggen in bed. De vrouw wordt plotseling wakker en eist een kind. De man besluit er een te gaan halen. Hij laat de verbijsterde vrouw achter in bed en verdwijnt in de donkere nacht op zoek naar een kind. Waar kan de man een kind vinden en wat voor kind wil zijn vrouw eigenlijk:´Wilde ze een jongen of een meisje? Eentje van één, twee of twaalf jaar? Een blond of een bruin, een zwart of een blank, een Chineesje of een Mexicaantje, een dik of een dun, met krulletjes of stekeltjes, een muzikaal kind of liever een sportief´. Hij komt er niet uit en wijst verschillende kinderen af die hij in treurige omstandigheden achter laat, Dendooven schuwt een zwart randje in haar verhalen niet. De man komt uiteindelijk thuis met een stuk hout dat op een kindje lijkt. Aanvankelijk wil de vrouw niets weten van dit ´takkenkind´, maar als er blaadjes aan zijn takkenhandjes groeien en het kindje naar haar lacht is ze verkocht. Het kind krijgt een naam en groeit voorspoedig op. Het krijgt zelfs een broertje of zusje. 


Dendooven schrijft in mooie beeldende taal die goed aansluit bij haar illustraties. In haar typerende expressieve stijl vormen de tekeningen een belangrijk onderdeel van het boek. Haar mensfiguren hebben grote handen, knobbelneuzen en zijn wat hoekig. De gezichtsuitdrukkingen zijn goed getroffen, zoals op de kaft al te zien is waar de man en vrouw zich liefdevol over hun takkenkind ontfermen. In de zoektocht naar het kind is de belofte zichtbaar door bruine, roze, rode , blauwe en gele kinderen rond de man en de vrouw te laten zweven. Als de vrouw woedend is heft ze een bijl op naar haar man, maar alle dreiging is weg als ze zich liefdevol over haar takkenkindje in zijn bedje buigt.
De Penseeljury 2013 gaf Dendooven voor dit boek een Zilveren Palet ( te vergelijken met een Zilveren Penseel, maar dan voor een niet Nederlandse illustrator). De jury roemt dat Gerda Dendooven geen enkele artistieke concessie heeft gedaan en toch een prentenboek met het oog op kinderen heeft gemaakt:´Het is daarmee een nieuw hoogtepunt in haar stevige oeuvre, en een uitschieter in het prentenboekenaanbod van het jaar.´ 

Takkenkind
Gerda Dendooven 


Querido, 2012     € 14,95

Andere boeken van Gerda Dendooven op kinderboekenpraatjes: