Lijst Home‎ > ‎

Tangramkat - Maranke Rinck & Martijn van der Linden

Geplaatst 19 jul. 2016 04:42 door susan *   [ 21 sep. 2017 01:38 bijgewerkt ]

´Ik zat me te vervelen en toen gaven ze me een puzzel. Dit is hem.´

De puzzel ziet er saai uit: het is een blauw vierkant. Op de volgende pagina wordt het vierkant in zeven stukken verdeeld, de zeven stukken die het Chinese Tangramspel vormen. De vertelstem gelooft er niets van dat je met die zeven stukken álles kan maken. Toch gaat hij met de puzzel aan de slag en maakt een kat. Als we de bladzijde omslaan zien we de kat tot leven komen als hij zorgvuldig is ingekleurd. De kat krijgt een huis, maar hij is niet geïnteresseerd. Misschien wil hij liever iets eten of gezelschap van een andere kat? Maar dat pakt niet goed uit als die andere kat per ongeluk een hond wordt en dus moet er een boom komen om in weg te vluchten. De hond moet zo snel mogelijk weg en dat gaat vast lukken met een krokodil. Maar dan? Hoe kom je van een krokodil af?

Tangramkat is het tweede speelprentenboek van het echtpaar Maranke Rinck en Martijn van der Linden. In Memorykonijn speelden ze met de mogelijkheden van het memoryspel en nu is het de beurt aan het van oorsprong Chinese spel Tangram. Alle figuren in het boek zijn opgebouwd uit de zeven tangramstukken en worden daarna gedetailleerd ingekleurd.
Het uitgangspunt van het verhaal is simpel: er is een kat en die maakt dingen mee. Een niet zichtbare verteller neemt de lezer bij de hand, hij is degene die de tangramkat maakt en zo het avontuur start. De verteller deelt in korte zinnen zijn gedachten en zo kan de lezer goed volgen wat er gebeurt. Rinck is een meester in het schrijven van levendige teksten voor jonge kinderen en ook deze tekst leest weer plezierig voor:"De krokodil was weg. Maar waar was nu de kat?
 ´Kat?´riep ik ´Kát?´ "
Tekst en beeld zijn perfect op elkaar afgestemd en kunnen eigenlijk niet uit elkaar gehaald worden. Zo zien we de kat die gezocht wordt natuurlijk niet, de pagina is gevuld met vogels, waar de kat op de volgende bladzijde wel raad mee weet terwijl de verteller uitroept: ´Kat! Wat doe je nou?´
Het is een gouden vondst om de tangramstukken eerst in al hun eenvoud af te beelden en daarna in te kleuren, daardoor worden de tangramstukken bezield en onderdeel van het verhaal. Zo krijgt de kat een streepjespatroon, een mooi roze neusje en een gezichtsuitdrukking. Erg leuk zijn ook de tien vogels die het prentenboek komen binnenvliegen. Ook zij laten zien wat ze van de situatie vinden, ze kijken bijvoorbeeld behoorlijk boos als de lachende tangramkat hen opjaagt.
Het boek is prachtig vormgegeven, de figuren komen volledig tot hun recht tegen de witte achtergrond en de tekst staat nergens in de weg.
In het boek is een tangramspel opgenomen en dus kan de lezer ook zelf aan de slag. Op de website Tangramkat  zijn naast informatie over het boek ook tips en aanwijzingen te vinden over het spel.

Tangramkat is een geslaagd voorleesavontuur, een kijkspel en het begin van een nieuwe hobby. Nog nooit was tangram zo leuk! 

Op 21 juni kreeg Tangramkat een Zilveren Griffel en een Zilveren Penseel.
Uit het juryrapport van de Griffeljury: 'Rinck geeft glasheldere uitleg waar dat nodig is en het kattenverhaal vertelt ze heel levendig. Zoekende gedachten, vragen, aansporingen en uitroepen van verbazing, alles op de juiste plaats, maken van Tangramkat een heerlijk interactief voorleesboek.' 
Uit het juryrapport van de Penseeljury: 'Tangramkat is een prachtig idee, dat vooral visueel is uitgewerkt. Er zit een mooie  lijn in dit groots opgezette boek (...)dit boek roept in ieder geval echt op tot actief kijken.'  In september won Tangramkat de Gouden Penseel.

Tangramkat
Maranke Rinck (tekst) en Martijn van der Linden (illustraties)


Lemniscaat, 2016     € 16,95 Andere boeken van Maranke Rinck en Martijn van der Linden op kinderboekenpraatjes: