Lijst Home‎ > ‎

The Hate U Give - Angie Thomas

Geplaatst 18 aug. 2017 03:55 door susan *   [ 18 aug. 2017 04:02 bijgewerkt ]

De zestienjarige Starr vlucht met haar jeugdvriend Khalil weg van een feestje als daar geschoten wordt. Ze zijn samen opgegroeid, maar hebben elkaar een tijd niet gezien. Toch pikken ze snel de draad van hun vriendschap weer op terwijl ze wegrijden in Khalils auto.
    Ze schrikken als ze ineens blauwe zwaailichten zien en een politiesirene horen. De auto wordt aan de kant gezet. 
Starr heeft al jong geleerd hoe ze moet handelen als de politie haar aanhoudt: ‘Ze hebben me geleerd dat het niet slim is om je te verroeren als een agent met zijn rug naar je toe staat.’ Khalil doet dat wel en dat wordt hem fataal: 

‘Pang! 
Eén. Khalils lijf schokt. Er spat bloed van zijn rug. Hij houdt zichzelf                                         overeind door het portier vast te pakken.
                                Pang! 
                                Twee. Khalil snakt naar adem.
                                Pang!  
                                Drie. Khalil kijkt me aan, verbaasd.
                                Hij valt neer.’

Na de moord op Khalil ontrolt zich het gebruikelijke scenario: Khalil wordt als een crimineel weggezet en de blanke politieman zou uit zelfverdediging gehandeld hebben. Starr moet keuzes maken. Wil ze naar voren treden als getuige en zal ze erover vertellen op haar particuliere blanke school die in een andere wijk ligt?

Angie Thomas gebruikte haar eigen ervaringen bij het schrijven van deze roman. Ze woonde, net als haar hoofdpersoon Starr, in een zwarte wijk waar dagelijks gewelddadigheden plaatsvinden, waar straatbendes de dienst uitmaken en dealen gewoon is. Net als Starr bezocht de schrijfster een witte school in een buitenwijk. Toen in 2009 Oscar Grant in Oakland California vermoord werd door een blanke agent schreef ze hierover een kort verhaal. Dit verhaal vormt de basis van haar roman The Hate U Give.
    Het is duidelijk dat Thomas geïnspireerd is door de Black Lives Matter-beweging. Met haar verhaal geeft ze een (fictief) slachtoffer een gezicht, of zoals Starr in de roman zegt ‘Khalil is meer dan een hashtag op Twitter, meer dan de zoveelste drugdealer.’ Meerdere keren wijst Starr erop dat het er niet toe doet of Khalil een dealer was of niet, hij was (ook) een mens met dromen, een mens van wie anderen hielden, een mens die zonder reden werd doodgeschoten.
    Thomas beschrijft overtuigend wat het betekent om in een Amerikaanse achterstandswijk te wonen, waar niemand veilig is. Het is een plek waar een tienjarig kind zomaar op een zomerse dag kan worden doodgeschoten, zoals het jeugdvriendinnetje van Starr. Een plek waar sowieso dagelijks geschoten wordt en waar een schietpartij op een feestje geen uitzondering is. Diverse bendes met hun eigen regels en codes regeren de buurt.
    Ook het zogenaamde code-switching is een belangrijk thema in het boek. Starr gedraagt zich op haar elitaire overwegend witte school heel anders dan thuis. Ze kan haar ervaringen op school moeilijk delen. Na de dood van Khalil krijgt ze daar steeds meer moeite mee.
    The Hate You Give is een relevante roman die vanuit een zwarte invalshoek geschreven is. Thomas ontsluit daarmee een werkelijkheid die voor veel lezers onbekend zal zijn. Het is ook een goed geschreven en spannende roman met levensechte personages die voor moeilijke keuzes staan.
    De vertaler heeft ervoor gekozen hedendaagse uitdrukkingen in de mond van de jonge hoofdpersonen te leggen. Het heeft iets vervreemdens als Amerikaanse zwarte jongeren woorden gebruiken als ‘boeien’, ‘coole patta’s’ of ‘bullshit’. Aan de andere kant verkleint het gebruik van Nederlandse jongerentaal wellicht de kloof tussen de lezer en de wereld waarmee hij kennis maakt.

Angie Thomas kan in haar eentje de wereld niet veranderen, maar ze kan wel een waarschuwing en een boodschap afgeven. Die waarschuwing zit al in de titel die verwijst naar de tekst Thug Life die rapper Tupac Shakur op zijn buik had laten tatoeëren. Khalil legt in de roman uit wat de betekenis is: ‘Wat de maatschappij er bij de jeugd inpompt, komt er weer uit als je groot bent.’ Thomas wil door middel van haar boek laten zien dat openlijk (individueel) verzet tegen geweld en discriminatie zin heeft. Of zoals ze het zelf verwoordt: ‘I think that’s the big takeaway from the book, that Starr realizes her voice matters.’

The Hate U Give is een aangrijpend en goed verteld verhaal met een relevante inhoud. Dit boek hoort thuis in iedere mediatheek op iedere middelbare school.

The Hate U Give
Angie Thomas (vertaald door Jasper Mutsaers) 

Moon, 2017     €19,99