Lijst Home‎ > ‎

The silver blade

Geplaatst 18 jan. 2011 03:34 door susan *   [ 18 jan. 2011 03:40 bijgewerkt ]
Het is 1793, Parijs, Robespierre heeft de macht naar zich toe getrokken na de Franse Revolutie en er heerst een schrikbewind, het is de periode van De Terreur. In deze situatie vinden we Yann terug, de hoofdpersoon uit The Red Necklace (vertaald als De rode halsketting). Yann, de jongen die opgevoed is door Tetu in Parijs, heeft ontdekt dat hij een zigeuner is en dat hij over krachtige zigeunermagie beschikt. Hij heeft zijn grote liefde Sido van de guillotine gered en zij is veilig bij familie in Londen. Yann is teruggekeerd naar Frankrijk om mensen te helpen vluchten voor de verschrikkingen van De Terreur. Hij denkt zijn grootste tegenstander, Kalliovski te hebben gedood, maar Kallikovski heeft een verbond met de duivel gesloten, krachtiger dan ooit wil hij Yann te pakken krijgen.

The silver blade is een verhaal waarin het draait om de strijd tussen goed en kwaad. Die strijd speelt zich voornamelijk af in Parijs, waar de revolutie is ontaard in een onzekere periode waarin iedereen onder de guillotine kan komen. Het historisch aspect van het verhaal is realistisch beschreven en geeft een overtuigend beeld.
Ook op magisch niveau wordt de strijd gestreden: Kalliovski is de verpersoonlijking van het kwaad en Yann de aangewezen persoon om hem te bevechten. Hier heeft het verhaal aspecten van een mythe of een sprookje, elementen uit oeroude verhalen komen terug: de zoon die de vader moet verslaan, het goede dat gevangen gehouden wordt, een overleden persoon als helper en de hoofdpersoon als de uitverkorene.

Sally Gardner weet hoe ze een spannend en mooi boek moet schrijven. Het verhaal is vanaf de eerste pagina sfeervol, de eerste zin van het boek is daarvan een goed voorbeeld: ´There is no more terrifying a sight in all Paris than that of the guillotine. Never before has it been so easy to exterminate so many so quickly.´

Spanning bouwt Gardner op door als alwetende verteller de informatie naar de lezer slim te doceren. Soms is duidelijk wat de plannen van de hoofdpersonen zijn en dan leeft de lezer mee in de hoop dat de plannen slagen of falen. Op andere momenten wordt de lezer verrast door de wendingen die het verhaal neemt.

Het boek begint wel wat chaotisch, de eerste vier hoofdstukken hebben ieder een andere hoofdpersoon en het wordt pas later duidelijk wat deze personen met elkaar te maken hebben. Het verhaal is makkelijker te volgen als je ook het eerste deel gelezen hebt.

De vertaling van The silver blade wordt in januari verwacht en zal verschijnen onder de titel De zilveren bliksem.

The silver blade
Sally Gardner
 
Orion, 2009 € 9,99 (paperback) of 12,99 (gebonden)